Wateropvang en verdamping voor een koelere stad

Kunstgrasvelden tegen stadshitte

Op Marineterrein Amsterdam wordt kunstgras getest dat door middel van een innovatief wateropvangsysteem onder de grasmat sporters en de omgeving verkoelt.

Kunstgrasvelden tegen stadshitte

Op Marineterrein Amsterdam wordt kunstgras getest dat door middel van een innovatief wateropvangsysteem onder de grasmat sporters en de omgeving verkoelt.

 • In het kort

  Kunstgrasvelden zijn het afgelopen jaar vaak negatief in het nieuws geweest. In de eerste plaats omdat de rubberen korrels mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid, maar ook de hitte die ze vasthouden en terugkaatsen is een belangrijk thema. Afgelopen zomer werd het boven een kunstgrasveld in Leeuwarden 60 graden Celsius, waar het kwik bij het naastgelegen natuurgrasveld de 30 niet aantikte.

  Dit moet beter. Daarom loopt sinds begin september 2019 een onderzoek naar hoe kunstgras juist een verkoelende werking kan hebben. Bij gebouw 027 liggen vier verhoogde testvelden: drie met verschillende typen kunstgras en een met natuurgras. De kunstgrasvelden zijn voorzien van het Permavoid-systeem, dezelfde technologie die elders op het Marineterrein wordt gebruikt bij het Smart Roof 2.0. Met dit systeem is het mogelijk de velden te beschermen, te bewateren of juist water te laten weglopen. Onder het speelveld wordt regenwater opgevangen en vastgehouden. Bij hitte verdampt dit water via de kunstgrasmat, waardoor het speelveld en de omgeving worden afgekoeld.

 • Feiten

  • Vier verhoogde testvelden
  • Elk veld is voorzien van gevoelige weegschalen en sensoren
  • Meting van wateropslag, verdamping en temperatuur
  • Meting van hoeveelheid zon en regen
  • Permavoid-systeem

   

   

 • Info

  De duurzame kunstgrasvelden zijn een samenwerking van KWR, Veolia, Waternet, Bureau Marineterrein Amsterdam, Dutchblue, Drain Products Europe, Topsector Water en de gemeente Amsterdam. 

  Dit experiment is onderdeel van Marineterrein Amsterdam Living Lab, het testprogramma op het Marineterrein waar iedereen met een goed idee voor een oplossing voor stedelijke vraagstukken aan mee kan doen. Aansluitend op de proef op het Marineterrein wordt eind september bij sportpark Laan van Spartaan in stadsdeel Nieuw-West een heus voetbalveld met het Permavoid-systeem geopend, om deze technologie in de praktijk te kunnen testen.

Meer over duurzame kunstgrasvelden

 • Dankzij het Permavoid-systeem is het niet langer nodig om kunstgrasvelden met (drink)water te besproeien, en omdat het opgevangen regenwater wordt gefiltreerd is er bij hergebruik geen sprake van ongewenste stoffen die in het grond- of oppervlaktewater terechtkomen. Zo kan er het hele jaar rond gebruik worden gemaakt van de kwalitatief goede en duurzame speeleigenschappen van het veld. Onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen of deze resultaten ook echt behaald worden.

  Van de vier testvelden op het Marineterrein worden er drie met elk een ander type kunstgras bedekt, en een met natuurgras. Zo kan onderzocht kan worden welke variant het beste werkt in een stedelijke omgeving. Om dit te meten zijn de velden voorzien van sensoren en zeer gevoelige weegschalen waarmee in kaart wordt gebracht hoeveel opslag en verdamping er bij elk type veld plaatsvindt. Ook wordt bijgehouden hoeveel zon en regen de velden krijgen. Vanwege de gevoelige apparatuur en om de experimenten goed te laten verlopen zijn de velden niet voor voetgangers toegankelijk.