Druktemeter Marineterrein: veel sporters en winterse zwemmers

Nieuws
Druktemeter

Data over bezoekersaantallen helpen het terrein leefbaar te houden en helpen geïnformeerde beslissingen te nemen over het verbeteren van de publieke ruimte.

Marineterrein Amsterdam is sinds de zomer van 2020 een testgebied voor verantwoord cameratoezicht waarmee geanonimiseerde data worden verzameld. En dat levert interessante inzichten op.

Als we het niet kunnen meten, hoe kunnen we het dan verbeteren? Die vraag ligt aan de basis van alle experimenten met cameratoezicht op het Marineterrein. Data over bezoekersaantallen en -stromen en drukte kunnen helpen het terrein leefbaar te houden en helpen geïnformeerde beslissingen te nemen over het verbeteren van de publieke ruimte.

Drie camera-experimenten
Er zijn nu drie experimenten met cameratoezicht gaande. Sinds de zomer van 2020 wordt op het terrein de drukte in kaart gebracht met de druktemeter. Bezoekers kunnen op schermen op het terrein of op de website zien waar op het Marineterrein het druk is en waar niet. In de Fitnesstuin kan sinds december 2020 coronaproof gesport worden dankzij een ‘slim stoplicht’. Camera’s meten het aantal sporters in de Fitnesstuin en of deze voldoende afstand houden. Als de verlichting van de Fitnesstuin blauw is, is er niks aan de hand, maar kleurt het rood dan zijn er te veel mensen of houden ze niet voldoende afstand. En sinds kort loopt het Shuttercam-project, waarmee onderzocht wordt of afschermkappen op camera’s – shutters – kunnen bijdragen aan nieuwe vormen van verantwoord cameratoezicht in de stad. 

Eerste bevindingen
Al deze experimenten zijn zo ontworpen dat de privacy van de bezoeker vooropstaat. Camerabeelden worden lokaal verwerkt tot data en er worden geen beelden opgeslagen. Bezoekers worden enkel geteld en komen nooit herkenbaar in beeld (lees er meer over op de druktemeterpagina). Het tellen van bezoekers is gedurende de hele winter doorgegaan en dat heeft een aantal interessante inzichten opgeleverd. We nemen de lockdownperiode van 22 januari tot 28 april 2021 onder de loep:

  • 31 maart was tijdens deze periode de drukste dag op het Marineterrein, niet geheel toevallig de warmste 31 maart die ooit gemeten is. Vooral tussen 19 en 20 uur was het relatief druk, er waren toen 85 tot 100 mensen rond de Binnenhaven. 
  • De drukste plekken op het Marineterrein waren respectievelijk de Fitnesstuin, de kade rond de Binnenhaven en de boardwalk. De Voorwerf werd logischerwijs het minst bezocht omdat deze plek afgesloten was vanwege de aanleg van een nieuwe grasmat. 
  • De community en bezoekers van het Marineterrein hielden zich goed aan de avondklok. Tussen 21 en 4 uur werden er per dag gemiddeld 1,5 bezoekers gemeten. 

  • Het afstand houden in de Fitnesstuin ging niet goed. Het stoplicht sprong tussen 22 januari en 28 april 52.500 keer op rood. Dat komt neer op een gemiddelde van 546 keer per dag en 36 keer per uur. Er werd dus met grote regelmaat te weinig afstand gehouden.
  • Het Marineterrein is in de zomer een geliefde zwemplek maar ook in de winter nemen bezoekers een duik. Met name in de ochtend waren er veel zwemmers die vanaf de boardwalk het water in gingen. Tussen half 9 en 11 uur waren er elke dag groepjes van twee tot tien mensen aan het zwemmen in de Binnenhaven. 

Toepassingen
De data die in de lockdownmaanden zijn verzameld, zeggen iets over hoe mensen zich aan de coronamaatregelen hielden, en dat veel bezoekers kwamen om te sporten. Vanwege corona en het koude weer waren het natuurlijk ook relatief rustige maanden. Met de zomer voor de deur zullen de bezoekersaantallen van het Marineterrein weer gaan toenemen en zullen de data een belangrijke rol gaan spelen in het leefbaar houden van het terrein, op een goede manier de drukte spreiden en mensen informeren wanneer het een goed moment is om naar het terrein te komen. 

Daarnaast kan er bijvoorbeeld geëxperimenteerd gaan worden met ‘slimme’ en veilige manieren van rijvorming en bezetting van de terrassen van de horeca op het Marineterrein.

Wat vind jij? Geef je mening!
En wat vinden bezoekers en de community van het Marineterrein eigenlijk van het cameratoezicht? Onderdeel van de experimenten met camera’s is om een discussie op gang te brengen over toezicht en privacy in de publieke ruimte. Onderzoekers van de verschillende projecten gaan deze zomer de dialoog aan met bezoekers van het Marineterrein, maar we zouden nu al graag je mening horen. Wil je daarvoor onderstaande vragen invullen? Alvast bedankt voor je medewerking!