Coronaproof in de Fitnesstuin met slim 'stoplicht'

Nieuws
IMG_6456

Rood is te dichtbij, wit is veilig. Dankzij ‘slimme’ verlichting in de Fitnesstuin kunnen sporters nu coronaproof aan hun conditie werken.

Rood is te dichtbij, wit is veilig. Dankzij ‘slimme’ verlichting in de Fitnesstuin kunnen sporters nu coronaproof aan hun conditie werken.

Januari, de maand van de goede voornemens en dus van het sporten. Nu de sportscholen dicht zijn is de Fitnesstuin op Marineterrein Amsterdam een perfect alternatief om de conditie op peil te houden en de decemberkilo’s te verbranden.

Veilig sporten
Maar ook in de buitenlucht ligt het risico op besmetting met het coronavirus op de loer. Om het sporten veilig en verantwoord te houden, is de Fitnesstuin nu voorzien van verlichting die de sporters een seintje geeft als er te veel mensen aan het sporten zijn of als de sporters te dicht op elkaar staan.
Bij vijf of minder mensen in de Fitnesstuin staat het licht op wit en is er niks aan de hand. Zijn het er meer dan vijf of komen de sporters binnen anderhalve meter van elkaar, dan kleurt de verlichting rood. Een duidelijke waarschuwing zodat mensen goed op zichzelf en op elkaar kunnen letten.

Wit is veilig, bij rood licht staan de sporters te dicht op elkaar

Respect voor privacy
Een camera in de Fitnesstuin telt het aantal bezoekers met een algoritme dat kan waarnemen of mensen te dicht bij elkaar komen. De beelden worden lokaal verwerkt tot data en daarna gewist. Bezoekers blijven zo anoniem. Dit project is net als de druktemeter een manier om camera’s en bijbehorende technologie in te zetten om de leefbaarheid van de stad te vergroten zonder dat  de privacy van bewoners geschonden wordt.
Persoonsgegevens worden op een zorgvuldige en veilige manier verwerkt – volgens de geldende wet- en regelgeving (AVG) en leidraad voor transparantie (TADA). Bij dit project zijn de locaties en functies van de camera’s opgenomen in het cameraregister van de gemeente Amsterdam.

20210111 – FFG Promo from Tom van Arman on Vimeo.

Dit project is een samenwerking van Tom van Arman (TAPP), Marcus Pfundstein (Life Electronic), CTO gemeente Amsterdam en Bureau Marineterrein Amsterdam.

Camera’s in de publieke ruimte zie je steeds vaker. Ze worden ingezet om verkeersbewegingen te meten of drukte in kaart te brengen, zo ook op Marineterrein Amsterdam. Maar hoe voorkomen we in de toekomst een ‘Big Brother-achtig scenario’ en waarborgen we de privacy? Architect en Future city maker Tom van Arman houdt zich op het Marineterrein dagelijks bezig met deze vraag. Lees verder.

Tekst: Sjoerd Ponstein