Ontdek de Ziel van het Marineterrein met nieuwe podcastserie

Nieuws
zvhm-website-blauw_1

Een reis door de geschiedenis van Marineterrein Amsterdam

Marineterrein Amsterdam heeft een fascinerend verleden. Het gebied dat van oudsher voor Amsterdam ‘de poort naar de wereld’ was, zat tegelijkertijd potdicht voor gewone burgers. Wat heeft zich in 360 jaar tijd achter de muur afgespeeld? In de nieuwe podcastserie Ziel van het Marineterrein ontdekken we de geschiedenis van deze bijzondere plek. 

Wie het Marineterrein betreedt, loopt door een eeuwenoude poort om vervolgens op een verzameling vierkante gebouwen uit de jaren 60 van de vorige eeuw te stuiten. Op de plek waar schepen ooit werden gebouwd, laten nu mensen hun hond uit of genieten er van de rust en het groen. Aan de rand van het gras staat een oud kanon als stille getuige van de militaire geschiedenis. Wat is hier allemaal gebeurd?

Verhalen komen tot leven
Het Marineterrein zit vol verhalen. En die verhalen, weet programmamaker Jacqueline Verheugen, zitten in de grond. ‘De geschiedenis is hier voelbaar,’ zegt ze, ‘maar niet meer zichtbaar. Ze is verborgen onder lagen modder en aarde. Met de nieuwe podcastserie gaan we met archeologen en schrijvers op zoek naar het DNA van het terrein. Audio is hét medium om het onzichtbare verleden tot leven te brengen.’

Interactieve tijdlijn
Ziel van het Marineterrein, zoals de serie heet, is te beluisteren via Spotify. Fragmenten uit de podcast kom je ook tegen op de vernieuwde interactieve tijdlijn van het Marineterrein. ‘Op de tijdlijn spring je via korte geschreven verhalen, afbeeldingen, filmpjes en nu dus ook audiofragmenten door de 360-jarige geschiedenis van het terrein’, zegt Jacqueline. 

Meesterverteller
Iemand die als geen ander de geschiedenis van het terrein kent, is stadsarcheoloog en hoogleraar maritieme archeologie Jerzy Gawronski. Jacqueline: ‘Jerzy is een meesterverteller. Hij heeft ook onderzoek gedaan op het Marineterrein en weet wat er onder de grond en het wateroppervlak schuilgaat. In de tweede aflevering van deze podcastreeks neemt hij je mee op een fascinerende tijdreis van de verre geschiedenis van ’s Lands Dok tot aan het huidige Marineterrein van Scheepskameel en Roboat.’ 

Daarnaast neemt archeoloog Ranjith Jayasena de luisteraar mee door de aanleg van de Oostelijke Eilanden en vist buurtbewoner Titus Dekker verhalen op uit de geschiedenis van het Oosterdok, gebieden die sinds jaar en dag onlosmakelijk verbonden zijn met het Marineterrein. In een bonusaflevering draagt schrijfster Carolina Trujillo een zinderend verhaal voor met Cath, Wiebe en Olle als verpersoonlijkingen van Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg. Een verhaal geschreven na ontmoetingen met marinemensen vóór het openen van de poort van het Marineterrein in 2014.

Innovatieve werkplaats
De geschiedenis heeft veel invloed op de toekomst van het gebied, denkt Jacqueline. ‘Het Marineterrein is door de eeuwen heen enorm veranderd, maar het was, is en blijft een innovatieve werkplaats. Het heeft hier altijd gedraaid om problemen oplossen, dingen slimmer en beter doen. Dat zit diep in de genen van dit gebied, dat blijft.’ 

Luister zo de podcast
Zet je koptelefoon op, maak een wandeling over en rond het Marineterrein en beleef in het hier en nu de boeiende geschiedenis van deze plek vol verhalen. Ontdek de Ziel van het Marineterrein via Spotify. Wil je meer verhalen horen of lezen? Wandel door de geschiedenis van het Marineterrein via de interactieve tijdlijn.

Colofon Ziel van het Marineterrein
Productie/Intro: Suzanne Bartholomeus
Redactie: Jacqueline Verheugen
Interviewer: Vries Strookman
Editing: Jan-Willem de Lange
Met dank aan: Ranjith Jayasena, Jerzy Gawronski, Titus Dekker en Carolina Trujillo

Een productie van Bureau Marineterrein Amsterdam