Ontdek de rijke geschiedenis van Marineterrein Amsterdam met de interactieve tijdlijn!
Amsterdam is de grootste haven ter wereld. Het een na het andere schip vaart uit om exotische handelswaar te bemachtigen, landen te ontdekken en onbekende wateren te veroveren.
Rond 1650 worden de Oostelijke eilanden aangelegd. Hier komen nieuwe scheepswerven van de stad. Op Kattenburg sticht de Admiraliteit van Amsterdam in 1655 ’s Lands Werf, voor de bouw van oorlogsschepen.
Rond 1800 is er veel onrust in het land. De patriotten brengen met hulp van de Fransen het stadhouderlijk regime ten val en stichten de Bataafse Republiek. Er is veel oorlog, het werk op de werf stokt en er heerst armoede.
In 1813 wordt ons land van de Franse overheersing bevrijd. Koning Willem I, bijgenaamd de ‘kanalenkoning’, doet veel voor de scheepvaart en de verbetering van de vaarwegen.
Halverwege de negentiende eeuw wordt het duidelijk: gepantserde schepen zijn de nieuwe toekomst van maritieme oorlogsvoering.
Opnieuw verandert de inrichting van de werf ingrijpend. Dit maal door de omslag van houtbouw naar ijzerverwerking. Timmerlieden maken plaats voor stokers en smeden. Er komen werkplaatsen met ovens, walserijen en gieterijen.
De steeds grotere marineschepen hebben veel moeite om de sluizen en bruggen richting zee te passeren. De nieuwe Oosterdoksdijk-spoorbrug (1915) heeft een smalle opening. De werf wordt onbereikbaar voor grote schepen en er kunnen ook geen grote schepen meer gebouwd worden. In 1915 sluit daarom de werf.
Het complex krijgt een andere functie: er komen opleidingen, opslagplaatsen en barakken voor de manschappen. Het complex heet vanaf nu Marine Etablissement Amsterdam.
Het westelijke deel van het complex wordt in 1968 gesloopt voor de aanleg van de IJtunnel. Met de grond die vrijkomt bij het graven, wordt de binnenhaven gedempt.
De Koninklijke Marine bouwt voortvarend aan het Marine Etablissement Amsterdam, waar onder meer de werving en selectie voor heel de krijgsmacht plaatsvindt.
In 2011 besluit Defensie om het terrein grotendeels te verlaten. Dat proces verloopt geleidelijk. In 2015 wordt de Voorwerf vrijgegeven, een jaar later Kade West. Dienst Werving en Selectie van Defensie zal in ieder geval blijven.
Met een tijdelijke invulling wordt richting gegeven aan de ontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam, de naam waaronder het terrein in de volksmond al bekendstaat. Het doel is om het gebied zowel maatschappelijk als economisch in waarde te laten groeien.
Nieuwe technologiën, een pandemie, klimaatverandering. De wereld verandert steeds sneller. Hoe gaan we daar mee om? Hoe blijft de stad leefbaar? Marineterrein Amsterdam ontwikkelt zich als dé plek waar oplossingen voor actuele vraagstukken kunnen worden getest.
In 2020 wordt duidelijk welk deel van het terrein in de toekomst nodig is voor Defensie. Gemeente en rijk kunnen de plan- en besluitvorming hervatten. Definitieve ontwikkelingen starten pas na 2026, als de nieuwe kazerne van Defensie klaar is.