Marineterrein Amsterdam jaaroverzicht 2018

7 januari 2019

2018 was een veelbewogen jaar op het Marineterrein. Op het gebied van gezondheid, water en verkeer werden verschillende innovatieve oplossingen bedacht, getest en toegepast door de vele communitymembers. Er waren tal van educatieve en inspirerende evenementen en er werden enkele klinkende namen aan de community van het Marineterrein toegevoegd. Een overzicht.

 

In 2018 kwamen kwamen de eerste veelbelovende resultaten van een langdurig onderzoek naar de waterkwaliteit op het Marineterrein binnen. De binnenhaven is een geliefde zwemplek, maar hoe kunnen we garanderen dat de waterkwaliteit in orde is? Met de ontwikkelde meetmethode kan snel en precies in kaart worden gebracht in welke staat het water verkeert, en deze methode kan in de toekomst op grotere schaal in de hele stad – en daarbuiten –  worden toegepast. Ook de resultaten van het Smart Roof 2.0. werden afgelopen jaar bekend: Het is gebleken dat het blauw-groene dak op warme zomerdagen veel meer verkoeling kan bieden dan een ‘gewoon‘ groen dak, en er komt dankzij dit dak veel minder hemelwater in het riool.

Over water gesproken: sinds dit jaar is het dankzij de boardwalk in de binnenhaven van het Marineterrein mogelijk om over het water te lopen. De boardwalk sluit de binnenhaven af voor boten en is, zo bleek deze zomer, een enorme toevoeging aan het zwemplezier op het Marineterrein. Daarnaast is het een voorbeeld van hoe verkeersstromen verlegd kunnen worden door meer gebruik te maken van alternatieve oplossingen.

Gezondheid
Gezondheid was ook in 2018 een belangrijk thema op het Marineterrein. We worden immers steeds ouder, maar hoe zorgen we dat we gezond en fit blijven? Mede met die vraag in het achterhoofd opende in april de fitnesstuin op het Marineterrein: een laagdrempelige plek waar iedereen naartoe kan komen om aan zijn of haar gezondheid te werken. Daarnaast werden er deze zomer op de Voorwerf voor het eerst chi kung-lessen georganiseerd. Met deze bewegingsvorm bouw je rust, kracht en flexibiliteit op en voorkom je fysieke klachten. Ook door communitymembers werd er hard gewerkt aan het oplossen van problemen rondom gezondheid. IJsfontein ontwikkelde een serious game die zorgprofessionals in staat stelt patiënten met dementie beter te begrijpen, en Sensiks, sinds kort op het Marineterrein, lanceerde een interactieve cabine die mensen kan helpen leren omgaan met trauma’s of angsten.

De multi-zintuigelijke cabine van Sensiks. Foto: SENSIKS

Leren
In juni deed het Marineterrein mee aan WeMakeThe.City, een stadsbreed initiatief dat is gericht op het vinden van oplossingen voor moderne stedelijke uitdagingen. Met onder andere excursies naar het Smartroof 2.0 droeg het Marineterrein Amsterdam haar steentje bij.

In 2018 deed de Uitmarkt het Marineterrein aan. Communitymember XRBase leverde een bijdrage aan de programmering met een augmented reality-tour, waarbij bezoekers op het Marineterrein digitale kunstwerken konden ontdekken. Maar ook met TAB en de Nationale Archeologiedagen viel er afgelopen jaar veel te genieten en te leren op het Marineterrein.

Ook voor de jeugd was er genoeg te ontdekken op het Marineterrein. Afgelopen zomer vond de eerste editie van Summer Camp Oosterdok plaats, een driedaags zomerkamp waarbij communitymembers van het Marineterrein hun deuren openden voor de deelnemers en hen introduceerden in de wereld van bijvoorbeeld virtual reality, programmeren, smart fashion en robotica. En natuurlijk was er genoeg ruimte in het programma voor sport en spel. Een groot succes dat in de zomer van 2019 een vervolg zal krijgen.

Summer Camp Oosterdok

 

Defensie
Deze zomer kwam ook het bericht dat de geplande gedeeltelijke vrijgave van het Marine Etablissement Amsterdam niet doorging. Defensie wil op een groter deel van het Marineterrein blijven dan indertijd bij de bestuursovereenkomst aangegeven. Rijk en gemeente Amsterdam zijn intensief in gesprek met elkaar hierover.
Inmiddels is het hek dat het publieke en militaire gedeelte van het Marineterrein van elkaar scheidt op enkele plaatsen verplaatst om ruimte te geven aan nieuwe communitymembers op het publieke gedeelte van het Marineterrein.

Nieuwe communitymembers
Want ook in 2018 mochten we weer vele innovatieve bedrijven aan de community van het Marineterrein toevoegen. NEMO Science Museum maakte de oversteek naar het Marineterrein en opent binnenkort De Studio. Waar NEMO zich in het hoofdgebouw vooral op kinderen richt, is De Studio een laboratorium gericht op volwassenen, waar bezoekers oplossingen voor stedelijke vraagstukken kunnen testen en toepassen. In Clubhouse kunnen bezoekers en communitymembers sinds deze zomer terecht voor zelfgemaakte broodjes en een drankje om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten opende een werkplaats en trapte meteen af met een expositie. Codeerschool Codam opende haar deuren en biedt sinds enkele maanden studenten een innovatieve – en kosteloze – opleiding. Met AMS Institute, MAEKIT en Sensiks werd er een breed scala aan kennis en vaardigheden aan de community toegevoegd die bijdragen aan de missie van het Marineterrein Amsterdam: het bedenken, testen en toepassen van oplossingen voor allerlei maatschappelijke vraagstukken.

Zo was er, mede dankzij AMS Institute, in 2018 een primeur op het Marineterrein. In de binnenhaven vond er een test plaats met Roboats, een mogelijke oplossing voor de verkeersdrukte in de stad. De autonome bootjes kunnen een deel van het goederenvervoer op zich gaan nemen en zijn inzetbaar voor uiteenlopende toepassingen. Zo kunnen de bootjes een tijdelijke brug over het water vormen en kan er bijvoorbeeld een podium in het water mee worden gemaakt.

 

Een Roboat

 

De Voorwerf
Ook werd de Voorwerf onder handen genomen. De stenen paadjes die er ooit liepen hebben plaatsgemaakt voor meer groen en er prijkt sinds afgelopen jaar een jeu-de-boulesbaan op dit gedeelte van het Marineterrein. Ook nieuw op de Voorwerf is de innovatieve sociale laadpaal voor elektrische auto’s. In tegenstelling tot reguliere laadpalen koppelt de stekker automatisch los wanneer de auto volledig is opgeladen, zodat andere elektrische rijders ook hun wagen kunnen opladen. Zo kan het tekort aan oplaadplaatsen in de toekomst mogelijk opgelost worden. Daarnaast werd op het gehele Marineterrein de bewegwijzering verbeterd met nieuwe gebouwnummerborden. Zo wordt het voor bezoekers steeds makkelijker om de weg te vinden.

Een van de nieuwe gebouwnummerborden

Zo is er in 2018 veel gedaan om het Marineterrein Amsterdam nog meer tot het innovatieve groene stadskwartier te maken waar kennis en innovatie samenkomen. En ook in 2019 wordt deze lijn doorgezet om te kunnen bijdragen aan oplossingen voor de stad en het land. Het Marineterrein Amsterdam wenst iedereen een leerzaam en gezond nieuwjaar!