Hoe schoon is het water?

Zwemmen op het Marineterrein

De binnenhaven van het Marineterrein is nog geen officiële zwemlocatie. Wel wordt er al geruime tijd onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit van de binnenhaven.

Zwemmen op het Marineterrein

De binnenhaven van het Marineterrein is nog geen officiële zwemlocatie. Wel wordt er al geruime tijd onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit van de binnenhaven.

 • In het kort

  Sport, bewegen en spel horen bij het Marineterrein en de binnenhaven is een geliefde zwemplek voor recreanten en baantjestrekkers.

  Er wordt dus al volop gezwommen maar dat is nog wel op eigen risico. Want door bijvoorbeeld overstort van de riolering kan er E. coli – oftewel poepbacteriën – in het water terechtkomen waar zwemmers ziek van kunnen worden.

  Bekijk op ons live dashboard of de waterkwaliteit goed genoeg is om in te zwemmen. Om het groene licht te krijgen voor officiële zwemplek moet de waterkwaliteit twee jaar lang gemeten worden én al die tijd goed zijn. 

   

 • Feiten

  Vorig jaar werd met een nieuwe BACTcontrol-sensor elke twee uur een monster van het binnenhavenwater geanalyseerd op E.coli. Een flinke verbetering van de 24 uur die het voorheen kostte om de waterkwaliteit te testen.

  Gedurende de testperiode werden resultaten van de nieuwe sensor vergeleken met ‘traditionele’ handmatige metingen. Er werd bij die metingen gekeken naar de hoeveelheid E. coli in het water en de resultaten van beide methoden kwamen grotendeels overeen.

  Omdat gebleken is dat er weinig verontreiniging met de poepbacterie in het water van de binnenhaven is, en de waterkwaliteit dus goed is, is besloten om de test met de BACTcontrol-sensor ergens anders voort te zetten. Het water op het Marineterrein blijft handmatig gecontroleerd worden op E. coli, zowel routinematig als wanneer er sprake is van overstort vanuit de riolering.

 • Info

  Het onderzoek met de BACTcontrol-sensor is een samenwerking tussen KWR, Waternet, MicroLAN en Bureau Marineterrein. 

  Eerdere onderzoeken werden uitgevoerd door Deltares, Biotrack, Waternet, Sanitas Water en Sensemakers in opdracht van de gemeente Amsterdam en Bureau Marineterrein.

  De kennis die is verzameld over nieuwe meetmethoden en het opsporen van vervuiling wordt gedeeld met andere gemeenten en instellingen, zodat ook elders de waterkwaliteit kan verbeteren.

Hoe schoon is het water?