Hoe schoon is het water?

Testing
the water

Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben de waterkwaliteit in het binnenhaventje van Marineterrein Amsterdam onderzocht. Is zwemmen hier een optie?

Testing
the water

Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben de waterkwaliteit in het binnenhaventje van Marineterrein Amsterdam onderzocht. Is zwemmen hier een optie?

 • In het kort

  Bewegen wordt steeds belangrijker gevonden. Het haventje van Marineterrein Amsterdam zou een prima plek kunnen zijn om je conditie te verbeteren en te werken aan je techniek, snelheid en uithoudingsvermogen. Onderzoek zal uitwijzen of zwemmen hier een aanrader is.

  In heel Nederland wordt de waterkwaliteit steeds beter. Zo goed zelfs dat er in de Amsterdamse grachten gezwommen zou kunnen worden. Studenten hebben vooronderzoek gedaan naar de mogelijkheid van zwemmen in het haventje.

 • Feiten

  Wat: Een onderzoek naar de waterkwaliteit, de bodemgesteldheid en de ecologie in het water van de binnenhaven en de juridische mogelijkheden.

  Doel onderzoek: Een veilige zwemplek creëren voor sportieve Amsterdammers.

  Resultaat: Elk jaar blijkt de kwaliteit van het Amsterdamse water te verbeteren. In de binnenhaven van het Marineterrein blijkt de waterkwaliteit na vier metingen driemaal goed te zijn en eenmaal onvoldoende te zijn volgens de standaarden die worden gehanteerd voor een officiële zwemplek.

  Door: Tesla-minorstudenten van de Universiteit van Amsterdam (faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)

  Op eigen risico: Baantjes trekken is hier toegestaan. Het is geen officieel zwemwater, dus een duik is hier voor eigen risico.

 • Info

  E info@marineterrein.nl

Hoe schoon is het water?

 • De waterkwaliteit in de Amsterdamse grachten is meestal goed. Maar soms, bij langdurige regen en hoosbuien, kunnen riolen zó vol raken dat er rioolwater in de grachten stroomt. Dan komen er bacteriën in het water terecht. Bij warm weer vermenigvuldigen bacteriën zich bovendien snel. Zwemmers die dan water binnenkrijgen, kunnen last krijgen van buikpijn, braken of diarree. Kinderen en ouderen hebben een verhoogd risico.

  Wat ligt er op de bodem?

  De bodem is door de eeuwen heen vervuild geraakt met zware metalen en olieresten. Als de bodem wordt omgewoeld, kunnen deze stoffen vrijkomen. Dat zal niet snel gebeuren als er wordt gezwommen, want de bodem ligt op 3 tot 4 meter diepte, maar wel als er veel schepen varen. Doorgaans wordt er weinig gevaren in de binnenhaven van het Marineterrein. In de toekomst kan de bodem bedekt worden met een schone laag zand, zodat het vuile slib minder snel in het water komt.

  Wat leeft er in het water?

  Het Marineterrein is jarenlang afgesloten geweest, ook voor biologen en ecologen. Daardoor weten we nog niet veel over de natuur op het land en in het water. Wat we wel weten is dat de hoge stenen wallen weinig kansen bieden voor waterplanten en vissen om zich te nestelen. Het is zinvol om in de binnenhaven alternatieve leefomgevingen te creëren, want een goed ecosysteem is de beste manier om helder en schoon water te krijgen.

  Download het onderzoek

  Het Parool over zwemwater:

Gerelateerd nieuws

 1. Informatie voor zwemmers

  Informatie voor zwemmers

  4 juli 2016 Zwemmen in de binnenhaven is op eigen risico. Voor je het water in gaat om een baantje te trekken, is het dus goed om te weten hoe het gesteld is met de waterkwaliteit.

 2. Zwemmen?

  Zwemmen?

  27 juni 2016 Altijd al een duik willen nemen in het het haventje van het Marineterrein Amsterdam? Tijdens de Open dag kan het!