Hoe schoon is het water?
-
In het kort
Sport, bewegen en spel horen bij het Marineterrein en de binnenhaven zou een prima plek kunnen zijn om je conditie te verbeteren en te werken aan je techniek, snelheid en uithoudingsvermogen. Er wordt al volop gezwommen door buurtbewoners, maar dat is nog wel op eigen risico: het is nog geen officiële zwemplek. Ondertussen werken we er hard aan om dat mogelijk te maken.
Om een officiële zwemplek te kunnen worden, moet de waterkwaliteit twee jaar lang gemeten worden én al die tijd goed zijn. De metingen zijn tot nu toe meestal goed, maar soms zijn de waardes te hoog: dat betekent dat er te veel slechte bacteriën in het water zitten. Zwemmers die dan water binnenkrijgen, kunnen last krijgen van buikpijn, braken of diarree. Hoe zorgen we voor verbetering?
-
Feiten
Verkennend onderzoek: Tesla-minorstudenten van de Universiteit van Amsterdam hebben in 2016 verkennend onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit in de binnenhaven van het Marineterrein. De waterkwaliteit blijkt na vier metingen driemaal goed te zijn en eenmaal onvoldoende te zijn volgens de standaarden die worden gehanteerd voor een officiële zwemplek.
Vervolgonderzoek: De gemeente Amsterdam heeft in 2017 een onderzoek laten doen door onderzoeksbureau Deltares. Hiervoor is de AquaScope gebruikt, een innovatief meetapparaat van Biotrack waarmee veel preciezer en veel vaker dan met de standaard meetmethodes de waterkwaliteit kan worden gemonitord. Dit onderzoek liet heel duidelijk pieken zien van het aantal bacteriën in het water direct na een regenbui. De verdenking viel al snel op overstorten want soms, bij zware regenval, kunnen de riolen overstromen.
Nieuwe meetmethodes: Om het ‘lek’ van vervuiling op te sporen zijn in 2018 samen met Sanitas Water, Deltares en Sensemakers hier, op het Marineterrein, slimme meetmethodes bedacht en uitgetest. Er is in alle leidingen gespeurd en inmiddels is de vervuilingsbron gevonden; inderdaad een rioolleiding op het Marineterrein.
Conclusie: Medio 2018 gaat het de goede kant op met het water in de binnenhaven. Toch zal het nog een paar jaar kunnen duren voor de binnenhaven een officiële zwemplek wordt. Het gaat daarbij niet alleen over de kwaliteit van het water, maar ook over de toegankelijkheid en de veiligheid van de binnenhaven. Ook daarvoor moet nog veel worden onderzocht en aangepast. Tot het zover is, zwem je hier dus op eigen risico!
-
Info
De onderzoeken zijn uitgevoerd door:
- Deltares
- Biotrack
- Waternet
- Sanitas Water
- Sensemakers
In opdracht van:
- Gemeente Amsterdam
- Bureau Marineterrein Amsterdam
Kennisdelen
De kennis die is verzameld over nieuwe meetmethoden en het opsporen van vervuiling wordt gedeeld met andere gemeenten en instellingen, zodat ook elders de waterkwaliteit kan verbeteren.
Deel dit project
Hoe schoon is het water?
-
Download hier het verkennend onderzoek door de UvA
Download hier het vervolgonderzoek van Deltares
Wat ligt er op de bodem van de binnenhaven?
De bodem is door de eeuwen heen vervuild geraakt met zware metalen en olieresten. Als de bodem wordt omgewoeld, kunnen deze stoffen vrijkomen. Dat zal niet snel gebeuren als er wordt gezwommen, want de bodem ligt op 3 tot 4 meter diepte, maar wel als er veel schepen varen. Daarom is de binnenhaven door een boardwalk is afgeschermd voor varend verkeer. In de toekomst kan de bodem bedekt worden met een schone laag zand, zodat het vuile slib minder snel in het water komt.
Wat leeft er in het water?
Het Marineterrein is jarenlang afgesloten geweest, ook voor biologen en ecologen. Daardoor weten we nog niet veel over de natuur op het land en in het water. Wat we wel weten is dat de hoge stenen wallen weinig kansen bieden voor waterplanten en vissen om zich te nestelen. Het is zinvol om in de binnenhaven alternatieve leefomgevingen te creëren, want een goed ecosysteem is de beste manier om helder en schoon water te krijgen.
Het Parool over zwemwater:
Gerelateerd nieuws
-
Kassa TV over zwemmen in buitenwater: hoe veilig is dat?
9 september 2019 Het Marineterrein is een geliefde buitenzwemlocatie in de binnenstad. Kassa TV bekeek de voor- en nadelen van zwemmen in buitenwater.
-
Waterdrone doorgrondt troebel binnenhavenwater
28 maart 2019 Waterdrone Emily vindt snel en nauwkeurig obstakels in het water.
-
Hoe schoon is het water?
24 augustus 2018 Op zondag 9 september springen 3000 zwemmers het water in voor Amsterdam City Swim. Maar hoe schoon is het water eigenlijk? Op het Marineterrein testen we nieuwe meettechnieken uit om de waterkwaliteit te verbeteren.
-
Wandelen over water
31 mei 2018 Door een boardwalk dwars over de binnenhaven ontstaat een extra looproute over het Marineterrein. De binnenhaven zelf wordt zo afgeschermd voor varend verkeer. Let wel: zwemmen is op eigen risico.
-
Spectaculaire acties tijdens aanleg boardwalk
31 mei 2018 Terwijl de boardwalk wordt aangelegd, halen de genieën van Defensie een meerpaal weg; een spectaculaire actie. Bekijk hier het beeldverslag.