Stap in een andere wereld

Virtual reality

In een andere wereld kunnen kijken en bewegen, midden in een scene staan en zelf bepalen waar je naar kijkt. VR opent deuren naar mogelijkheden waarvan de potentie nog nauwelijks ingeschat kan worden.

Virtual reality

In een andere wereld kunnen kijken en bewegen, midden in een scene staan en zelf bepalen waar je naar kijkt. VR opent deuren naar mogelijkheden waarvan de potentie nog nauwelijks ingeschat kan worden.

 • In het kort

  VR staat nog in de kinderschoenen maar zal de wereld veranderen. Met VR kun je aanwezig zijn en actief deelnemen aan gebeurtenissen op plekken die niet bestaan of die te gevaarlijk zijn om te komen. Die ‘andere werkelijkheid’ kan hallucinerend zijn als drugs, instructiever dan een echte training en intense betrokkenheid oproepen bij een verhaal.

  XRBase is een collectief van schrijvers, interactiedeskundigen, 3D-specialisten, programmeurs, kunstenaars, educatiespecialisten en spelbouwers die samenwerken om een uniek expertisecentrum te vormen voor VR- en AR-producties.

 • Feiten

  XRBASE: een samenwerking van onder meer gemeente Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ, EYE Filmmuseum en IDFA Doclab.

  Doel: Een brug slaan tussen de echte en virtuele werkelijkheid door kunstenaars, creatieven en techneuten te helpen VR een rol te laten spelen in de werkelijke wereld.

   

 • Info

  Daniel Doornink
  T
  E info@vrbase.org
  W xrbase.co

Uitleg

 • Er is nogal eens spraakverwarring als het gaat om al die nieuwe technieken. Hier een korte uitleg.

  Virtual reality

  De gebruiker bevindt zich in een werkelijkheid die geheel is gescheiden van de fysieke werkelijkheid. Kenmerkend voor VR zijn de brillen die de kijker geheel afsluiten van de omgeving, maar die het wel mogelijk maken om bewegingen te maken in de kunstmatige werkelijkheid. Die virtuele wereld kan heel realistisch zijn, bijvoorbeeld een 360 graden filmopname van een echte ruimte met echte mensen, geheel geconstrueerd zijn door computers of een mix van beide.

  Augmented reality

  Hier wordt een laag óver de echte werkelijkheid gelegd. De gebruiker ziet in zijn eigen omgeving dingen die er niet echt zijn, ze zijn eraan toegevoegd (augmented). In tegenstelling tot VR is bij AR de gebruiker niet afgesloten van zijn omgeving. Voor AR worden telefoons, tablets of transaprante brillen gebruikt. Deze nemen met hun camera de omgeving op en reageren op beweging. Over het beeld wordt dan een virtueel beeld geprojecteerd, bijvoorbeeld gebouwen die niet meer bestaan of nog gebouwd moeten worden.

  3D

  Computers kunnen tegenwoordig makkelijk realistische driedimensionale ruimtes tekenen. Die tekening kunnen vaak ook nog interactief bekeken worden, de gebruiker kan er ‘doorheen wandelen’. 3D-tekeningen (renderings) zijn de basis voor veel games, animaties en presentaties.

  Interactiviteit

  Interactiviteit betekent dat de gebruiker kan ingrijpen in dat wat hij te zien krijgt. Een weg door een gebouw kiezen, kijken in een willekeurig richting of keuzes maken in een script. Met name dat laatste, het beïnvloeden van een verhaallijn, kan interactieproducties erg complex maken.

Gerelateerd nieuws

 1. Innovatie, cultuur én rust

  Innovatie, cultuur én rust

  5 februari 2018 Marineterrein Amsterdam ontwikkelt zich tot een toekomstbestendig stadsdeel. Pioniers bedenken, testen en passen er innovaties toe voor een leefbare stad. Projectdirecteur Liesbeth Jansen deelt haar vergezicht.

 2. Bron van innovatieve energie en interactie

  Bron van innovatieve energie en interactie

  16 januari 2018 ‘Deze plek, van oudsher een hotbed van innovatie, heeft iets magisch en dat willen we behouden.’ Aan het woord is Herman Wagter, technologiestrateeg van Bureau Marineterrein Amsterdam.

 3. Filmacademie start VRAcademy

  Filmacademie start VRAcademy

  6 oktober 2017 De VRAcademy stimuleert innovatie en kruisbestuiving tussen educatieve instellingen en het bedrijfsleven.

 4. VRBASE officieel van start

  VRBASE officieel van start

  12 oktober 2016 VRBASE is dé centrale plek in Europa voor virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Creatieven, ondernemers en studenten komen bij elkaar om VR naar een hoger niveau te brengen.

 5. Van schietbaan naar VR-lab

  Van schietbaan naar VR-lab

  6 september 2016 In april 2016 is IJsfontein verhuisd van het idyllische Westerpark naar het stoere Marineterrein Amsterdam. Hier vind je gebouwen die je normaal niet hebt in de stad: een schietbaan bijvoorbeeld.