Het verleden zichtbaar maken voor de toekomst

Unraveling
the past

Medewerkers van de dienst Monumenten en Archeologie verwerken en duiden de vondsten die bij bouwprojecten in de stad tevoorschijn zijn gekomen.

Unraveling
the past

Medewerkers van de dienst Monumenten en Archeologie verwerken en duiden de vondsten die bij bouwprojecten in de stad tevoorschijn zijn gekomen.

 • In het kort

  Veel kennis over het verleden ligt onder water of zit in de grond. Die moet boven tafel komen. De dienst Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam heeft een werkplaats op Marineterrein Amsterdam. Daar werken professionals en vrijwilligers samen aan het verwerken en duiden van de vondsten die gedaan zijn bij bouwprojecten in de stad. Veel van de vondsten hebben een link met de scheepvaart, zoals bootshaken, maar ook exotischer voorwerpen – ooit meegenomen door de VOC uit Azië – zijn aan het licht gekomen.

 • Feiten

  Organisatie: Dienst Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam.

  Doel: Het collectief geheugen van de stad blootleggen, ontleden, duiden en bewaren voor de toekomst.

  Bijzondere vondst: Een 19e-eeuws kanon, in 2016 opgevist uit het Amsterdam-Rijnkanaal. Een flinke jongen van 3,25 meter met een gewicht van ongeveer drie ton. Het kanon staat nu op het terrein.

  Workshops: De Archeologiewerkplaats begeleidt scholieren bij korte stages. Archeologiestudenten van de Universiteit van Amsterdam komen naar de werkplaats voor hun materiaalpracticum.

 • Info

  Peter Kranendonk
  T 06 28 76 82 41
  E peter@archeologienzlijn.nl
  W Monumenten en Archeologie

Interessant

 • Bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn hebben archeologen ruim 700.000 objecten verzameld. Met een deel daarvan wordt nu een kunstinstallatie gebouwd voor Station Rokin. Opening in 2017.

  Het Parool over de vondsten

Gerelateerd nieuws

 1. Presentatie cultuurhistorische verkenning Marineterrein

  Presentatie cultuurhistorische verkenning Marineterrein

  16 januari 2018 Sinds de aanleg van de IJ-tunnel werd het Marineterrein vrijwel helemaal nieuw ontworpen. Hoe kijken we nu tegen die relatief nieuwe bebouwing aan? Cultuurhistorica Hester Aardse geeft op 31 januari een presentatie.

 2. Marineterrein Magazine

  Marineterrein Magazine

  1 september 2017 Kijk mee over de schouders van de makers van het Marineterrein. Wie zijn het, wat drijft hen, waar zijn ze mee bezig?

 3. Nationale Archeologiedagen

  Nationale Archeologiedagen

  26 september 2017 De Archeologiewerkplaats op Marineterrein Amsterdam houdt op 14 en 15 oktober open huis en Jerzy Gawronski, dé stadsarcheoloog, geeft een college. Komen dus!

 4. Reis door de tijd

  Reis door de tijd

  1 september 2017 De boeiende geschiedenis van het Marineterrein vind je terug op een nieuwe, interactieve tijdlijn.