Deze visualisatie is tot stand gekomen met data verzameld door de druktemeter.

 De druktemeter is bedoeld om de informatievoorziening voor bezoekers te verbeteren en tegelijkertijd de privacy van bezoekers te waarborgen. Lees verder.

Twee jaar druktedata

In deze visualisatie zie je data die tussen juli 2021 en augustus 2022 zijn verzameld op het Marineterrein door de druktemeter. De druktemeter telt bezoekers met camera’s zonder hen herkenbaar in beeld te brengen (zie kader voor meer info). In de visualisatie wordt het hoogst gemeten aantal bezoekers op een dag weergegeven. 

Achter deze data schuilen talloze verhalen. In deze visualisatie worden bezoekersaantallen in kaart gebracht tijdens bijzondere periodes: de natte zomer van 2021, de hete zomer van 2022 en, natuurlijk, een periode waarin we met een pandemie te maken kregen.

Hotspot
Een aantal dingen vallen op: in de Fitnesstuin is het, weer of geen weer, altijd druk. Dit kan voor een deel te maken hebben met het sluiten van sportscholen vanwege corona, maar ook in periodes dat de sportscholen wel open waren blijft het druk. 

Cirkels in het gras
De Voorwerf is op warme dagen een geliefde plek. Met name op dagen waarbij het kwik boven de 25 graden uitkomt is het erg druk. Tijdens dit soort hete dagen is de gemiddelde ruimte op het gras in het gemeten gebied per persoon zo’n 1 m² meter.  Om tijdens corona toch veiliger te kunnen ontspannen, is er geëxperimenteerd met cirkels in het gras waarmee mensen op de juiste afstand van elkaar bleven.

Doordat mensen in cirkels gingen zitten ontstond er een veiligere situatie

Jaarrond zwemmers
Een ander opmerkelijk gegeven: er waren elke dag wel mensen die een duik namen in de binnenhaven, of het nu december of juli was. Voor veel bezoekers is het Marineterrein dus een plek om te sporten en aan de gezondheid te werken of juist om te ontspannen en verkoeling te zoeken.

AMdEX
Wat zeggen deze data? Zijn er genoeg (overdekte) buitensportfaciliteiten voor Amsterdammers? Is er in de stad genoeg groen en water om af te koelen op hete dagen? Kunnen we de extreme drukte beter spreiden? Deze data kunnen planologen en architecten waardevolle inzichten bieden in hoe de stad verbeterd kan worden. Naast data rondom drukte worden er op het Marineterrein nog allerlei andere data verzameld, bijvoorbeeld over de waterkwaliteit en geluidsvervuiling. Dat levert een enorme berg data op die heel nuttig kan zijn als het bij de juiste mensen belandt. Om dat mogelijk te maken is er nu AMdEX, een platform dat het mogelijk maakt om makkelijk data op te vragen en uit te wisselen. Lees meer over AMdEX.

Deze visualisatie is een goed voorbeeld van hoe het Marineterrein als platform voor samenwerking dient. Datajournalist Aurore Paligot maakte de visualisatie samen met software engineer en Codam-student Harou Achtchian. Tom van Arman van het op het Marineterrein gevestigde Tapp – Smart City Architecture is verantwoordelijk voor het verzamelen van de data, en AMdEX hielp bij het delen ervan. Houd onze website en socialemediakanalen in de gaten voor meer over de mensen en verhalen achter deze data.