Het land binnen de muren

Soul searching

Het project Het land binnen de muren ontsluit – online en in print – het voorheen gesloten Marineterrein in de vorm van verhalen. Een alternatief beginpunt voor de dynamische ontwikkeling van het gebied.

Soul searching

Het project Het land binnen de muren ontsluit – online en in print – het voorheen gesloten Marineterrein in de vorm van verhalen. Een alternatief beginpunt voor de dynamische ontwikkeling van het gebied.

 • In het kort

  Op het verleden wordt de toekomst gebouwd. Nog vóór het Marineterrein toegankelijk werd, deden kunstenaars en schrijvers onderzoek naar de verhalen uit het verleden en de toenmalige bewoners van het terrein. De rust op het terrein, de eigen cultuur en de persoonlijkheden werden vastgelegd in een serie verhalen en portretten en fictieve interactieve kaarten van het terrein. De diepgaande aandacht voor verleden en gebruikers heeft niet alleen inzicht gegeven, maar zorgde ook voor meer wederzijds begrip en toenadering.

 • Feiten

  Doel: Verhalen en krachten van vorige gebruikers van het voorheen gesloten Marineterrein vertalen naar nieuwe verhalen.

  Schrijvers: Daan Heerma van Voss, Gustaaf Peek, Allard Schröder, Carolina Trujillo, Niña Weijers

  Portretten: Koos Breukel en Sander Troelstra

  Initiatief: Sjoerd ter Borg

  Uitgeverij: DAS Magazin

  Boekje: Het land binnen de muren. Boekje met de verhalen en portretten. Te koop in de portiersloge (bij de groene poort). Ook in het Engels.

  Website: De interactieve kaarten en meer info zijn te vinden op de hetlandbinnendemuren.nl.

 • Info

  Meer informatie

  Sjoerd ter Borg

  T 06 11192446

  E info@sjoerdterborg.nl

 • Voorwoord Het land binnen de muren, 2e druk, mei 2016

  Wie tot voor kort op Google Maps naar het Marineterrein in Amsterdam zocht, kreeg een zorgvuldig onscherp gemaakt satellietbeeld te zien. De veertien hectaren ten oosten van het Scheepvaartsmuseum waren geheim gebied – en dat waren ze al eeuwen lang. Het militair terrein in het centrum van de stad was sinds de zeventiende eeuw achtereenvolgens de werkplek van Michiel de Ruyter en Vincent van Gogh, de scheepswerf van de Admiraliteit, helikopterlandingsplaats voor hoogwaardigheidsbekleders, meldplek voor aspirant-militairen, revalidatieoord voor getraumatiseerde soldaten en onderduikadres voor Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. Nu, na meer dan 350 jaar, is de poort geopend.

  Om de bijzondere aard van het gesloten terrein te vangen, vroegen we in de zomer van 2014 toestemming om met vijf schrijvers het land binnen de muren te betreden. Het vijftal werd door mariniers en historici ingeleid in de geschiedenis, de geheime operaties, de bijzondere personen en de speciale cultuur van deze stadsenclave. De fictieve verhalen die zij schreven zijn een herinnering aan wat is geweest, een verbeelding van wat zou kunnen zijn geweest en een blik op toekomstig gebruik. Het terrein zal misschien nooit meer zijn wat het al die tijd was, maar de sfeer van discipline en isolatie zijn opgetekend in de verhalen van Daan Heerma van Voss, Gustaaf Peek, Carolina Trujillo, Niña Weijers en Allard Schröder, die zelf nog zijn medische test voor zijn dienstplicht op het terrein heeft afgelegd. De passanten werden door fotograaf Koos Breukel gekoppeld aan vijf vaste terreingangers van de Koninklijke Marine. Sander Troelstra portretteerde de schrijvers op de dag van de rondleiding door Plaatsvervangend Commandant Hans Bartelsman. Het land binnen de muren ontsluit een nieuw stuk stad door middel van de oudste vorm van kennis: verhalen. Op papier en online. Als alternatief beginpunt voor de geplande gebiedsontwikkeling.

  Een jaar sinds de eerste versie van dit boek verscheen bij het openen van de poort is er veel gebeurd op het Marineterrein. De Voorwerf ging open voor publiek. In de vrijgekomen ruimtes kwamen tientallen ondernemende pioniers, er kwam een restaurant en zelfs een eigen brouwerij. Duizenden mensen uit binnen- en buitenland kwamen door de poort om hier te werken, te eten of te slapen. In 2016 is een tweede deel van het terrein ontsloten via een nieuwe brug. Via deze verbinding ben je nu binnen een paar minuten op het centraal station. In de gebouwen langs de kade is nieuw leven gekomen; innovatieve organisaties die, net als de andere huurders, graag een bijdrage willen leveren aan de toekomst van het terrein. Wat ze trekt aan deze plek is de rust, de concentratie en de no-nonsense mentaliteit. Met elkaar werken ze aan oplossingen voor een duurzame samenleving. En zo krijgt het terrein opnieuw betekenis voor de stad.

  Het is van belang dat iedereen die iets met het terrein te maken krijgt bekend is met de verhalen en de bijzondere geschiedenis van deze plek. Daarom geven we aan elk van hen dit boek. En omdat er inmiddels vooral ook veel buitenlandse gasten komen, was het hard nodig om de tweede editie van Het land binnen de muren in het Engels te maken. De lezer zal zich realiseren dat het terrein altijd in beweging is geweest. De vorm en de functie zijn continu veranderd en zo zal het in de toekomst ook gaan. Hoe het er hier over 20 jaar uitziet is nog ongewis, maar vaststaat dat het Marineterrein van groot belang zal zijn voor  Amsterdam en de betekenis van de stad in de wereld. Zoals het altijd is geweest.

  Sjoerd ter Borg –  Initiatiefnemer Het land binnen de muren

  Daniël van der Meer – Hoofdredacteur Das Magazin

  Liesbeth Jansen – Directeur Bureau Marineterrein Amsterdam

Gerelateerd nieuws

 1. Presentatie cultuurhistorische verkenning Marineterrein

  Presentatie cultuurhistorische verkenning Marineterrein

  16 januari 2018 Sinds de aanleg van de IJ-tunnel werd het Marineterrein vrijwel helemaal nieuw ontworpen. Hoe kijken we nu tegen die relatief nieuwe bebouwing aan? Cultuurhistorica Hester Aardse geeft op 31 januari een presentatie.

 2. Marineterrein Magazine

  Marineterrein Magazine

  1 september 2017 Kijk mee over de schouders van de makers van het Marineterrein. Wie zijn het, wat drijft hen, waar zijn ze mee bezig?

 3. Reis door de tijd

  Reis door de tijd

  1 september 2017 De boeiende geschiedenis van het Marineterrein vind je terug op een nieuwe, interactieve tijdlijn.

 4. Aardappeloproer 100 jaar

  Aardappeloproer 100 jaar

  14 juni 2017 Komend weekend staat heel Kattenburg in het teken van 100 jaar Aardappeloproer. Ook op het Marineterrein Amsterdam zijn op zondag 2 juli tal van activiteiten.