YIP stimuleert talentontwikkeling en ondernemerschap

Naschools experimenteren bij bedrijven

Met een groeiend lerarentekort en verregaande digitalisering staat het onderwijs voor een grote uitdaging. Het Young Innovators Programme (YIP) is er om scholen te verlichten van hun taken en kinderen uit de buurt kennis te laten maken met nieuwe technologieën.

Naschools experimenteren bij bedrijven

Met een groeiend lerarentekort en verregaande digitalisering staat het onderwijs voor een grote uitdaging. Het Young Innovators Programme (YIP) is er om scholen te verlichten van hun taken en kinderen uit de buurt kennis te laten maken met nieuwe technologieën.

 • In het kort

  Speciaal voor de jeugd uit de buurt: het Young Innovators Programme

  Op en om Marineterrein Amsterdam werkt een hechte community van innovatieve organisaties en instellingen aan een weerbare stad. Het is dé plek in Amsterdam waar je vaardigheden kunt leren die belangrijk gaan worden in de toekomst. Denk aan tech- en codeerskills tot ondernemen, samenwerken en creatief denken. Het Young Innovators Programme biedt kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar de mogelijkheid om hun eigen talent en ondernemerschap te ontdekken met spannende naschoolse activiteiten bij inspirerende organisaties.

 • Feiten

  Praktische informatie en aanmelden:

  • Voor kinderen van scholen uit de buurt, in de leeftijd van 8 tot 12 jaar.
  • De workshops duren van 15.30 tot 17.30 uur en vinden plaats op Marineterrein Amsterdam.
  • Verzamelpunt voor alle workshops is de portiersloge bij de hoofentree van het Marineterrein op Kattenburgerstraat 5.
  • Aanmelden kan vanaf 5 t/m 14 februari 2021 via deze link

   

  Kosten:

  • Stadspashouders: € 4
  • Inkomen tot € 30.000: € 12
  • Inkomen tot € 45.000: € 20
  • Inkomen boven €45.000: € 24

   

 • Info

  Het programma van dit jaar (onder voorbehoud van coronamaatregelen):

  Boksschool Bijlmerbajes

  • 6 keer, woensdag 10, 17, 24, 31 maart en 7, 14 april 2021
  • locatie: Marineterrein Amsterdam buitenruimte

  Bij Boksschool Bijlmerbajes geloven we in de kracht van sport als middel om je te uiten maar ook om jezelf mentaal en lichamelijk sterker te maken. Daar gaan we mee aan de slag! Je gaat lekker buiten op het Marineterrein sporten, samen met de leukste (en liefste) vrouwelijke kickboksers van Amsterdam.


  Creatief Denken 

  • 4 keer, donderdag 1,8, 15, 22,  april 2021
  • locatie: Marineterrein Amsterdam Commandantswoning  

  Onze wereld verandert snel en onverwacht. Wie creatief en flexibel van geest is, kan daar veel beter mee omgaan. In vier workshops op het Marineterrein leer je hoe je jouw hersenen aan het werk kan zetten om nieuwe wegen te ontdekken, door middel van allerlei leuke denkoefeningen, spelletjes, mindmappen en nog veel meer.


  La Bolleur

  • 4 keer, dinsdag 11, 18, 25 mei en 1 juni 2021
  • locatie: Marineterrein Amsterdam La Bolleur 

  La Bolleur heeft op het Marineterrein een ontwerpstudio met een grote werkplaats vol vette powertools zoals vinylsnijders en lasercutters. Hier wordt creativiteit met de hulp van techniek omgezet in speelse projecten. Samen met jouw groepje ga je het hele maakproces door; van eerste idee naar eindresultaat. De nadruk ligt op het plezier van het maken en op de laatste workshopdag wordt jullie project in het echt getest.


  Journalist bij Buurtkrant 1018

  • 4 keer: dinsdag 8, 15, 22, 29 juni 2021
  • locatie: Marineterrein Amsterdam Commandantswoning

  Wat gebeurt er allemaal achter de muren van het Marineterrein? We zijn benieuwd welke verhalen jij daar gaat ophalen. Je gaat namelijk werken op de redactie van Buurtkrant 1018, en daarvoor moet je je eigen interviews en foto’s maken. Pak je opschrijfboekje maar vast, want in de volgende editie van de Buurtkrant 1018 ga je een artikel van jezelf lezen.

   

  Het YIP is een initiatief van stadsdeel Centrum en Marineterrein Amsterdam, in samenwerking met Dock.

  De houten VR race-track van La Bolleur
  De houten VR race-track van La Bolleur
  Schervenplakken in de archeologiewerkplaats
  Schervenplakken in de archeologiewerkplaats
  De keuken van Kanteen25
  De keuken van Kanteen25

Designsprint

 • In juni 2019 vond in Amsterdam de stadsbrede manifestatie WeMakeThe.City plaats. Ook het Marineterrein deed mee. Tijdens een zogeheten designsprint werkten buurtbewoners en communityleden van het Marineterrein een week lang aan een oplossing die de verbinding tussen het Marineterrein en de Oostelijke Eilanden kon versterken. Dit resulteerde in een plan voor een maakplaats voor kinderen, met inzet van expertise uit de buurt én van het Marineterrein. Dit plan is vervolgens verder uitgewerkt in de vorm van het Young Innovators Programma, kortweg YIP.

  Een brug tussen het Marineterrein en de buurt
  Het YIP slaat dus een brug tussen het Marineterrein en de buurt, maar biedt daarnaast ook een antwoord op sociale vraagstukken. Want hoe kunnen we als samenleving scholen en kinderen helpen in tijden van lerarentekorten, groeiende ongelijkheid en verregaande digitalisering? Via het YIP worden taken van scholen verlicht en kunnen kinderen buiten school kennismaken met nieuwe technologieën en leren ze ook zichzelf en de wereld om hen heen beter kennen.