YIP stimuleert talentontwikkeling en ondernemerschap

Naschools experimenteren bij bedrijven

Met een groeiend lerarentekort en verregaande digitalisering staat het onderwijs voor een grote uitdaging. Het Young Innovators Programme (YIP) is er om scholen te verlichten van hun taken en kinderen uit de buurt kennis te laten maken met nieuwe technologieën.

Naschools experimenteren bij bedrijven

Met een groeiend lerarentekort en verregaande digitalisering staat het onderwijs voor een grote uitdaging. Het Young Innovators Programme (YIP) is er om scholen te verlichten van hun taken en kinderen uit de buurt kennis te laten maken met nieuwe technologieën.

 • In het kort

  Dit najaar start op Marineterrein Amsterdam het Young Innovators Programme, speciaal voor de jeugd uit de buurt.

  Op en om Marineterrein Amsterdam werkt een hechte community van innovatieve organisaties en instellingen aan een weerbare stad. Het is dé plek in Amsterdam waar je vaardigheden kunt leren die belangrijk gaan worden in de toekomst. Denk aan tech- en codeerskills tot ondernemen, samenwerken en creatief denken. Het Young Innovators Programme biedt kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar de mogelijkheid om hun eigen talent en ondernemerschap te ontdekken met spannende naschoolse activiteiten bij inspirerende organisaties.

 • Feiten

  Praktische informatie en aanmelden:

   

  Kosten:

  • Stadspashouders: € 4
  • Inkomen tot € 30.000: € 12
  • Inkomen tot € 34.000: € 20
  • Inkomen boven €34.000: € 24

   

 • Info

  Het programma van dit jaar:

  1. La Bolleur – dinsdag 3, 10, 17 en 24 november (4 keer)

  La Bolleur is een ontwerpstudio en werkplaats in één. Hier wordt creativiteit met de hulp van techniek (en vette powertools) omgezet in speelse projecten. Samen met jouw groepje ‘Young Innovators’ ga je het hele maakproces door; van eerste idee naar eindresultaat. De nadruk ligt op het plezier van het maken en op de laatste workshopdag ga je het project met de hele groep zelf testen!

  2. Archeologiewerkplaats – woensdag 25 november, 2, 9 en 16 december 2020 (4 keer)

  Wat gebeurde er vroeger op de Oostelijke Eilanden? Wat aten Amsterdammers toen? Wist je dat je dat allemaal te weten kunt komen door vondsten uit de grond te bestuderen? De archeologiewerkplaats van de gemeente Amsterdam is een razend spannende plek voor echte speurneuzen. En wie weet kom je meer te ‘vinden’ van wat er in de grond van jouw buurt verborgen ligt …

  3. Kanteen25 – dinsdag 5, 12, 19 en 26 januari 2021 (4 keer)

  Ben jij nieuwsgierig hoe het er in een restaurant en hotel aan toegaat? Draai mee met het team van Kanteen25! Je gaat koken in een echte professionele keuken, met pannen waarin je je zou kunnen verstoppen. En je komt erachter wat de trucs zijn om een hotelkamer zo goed mogelijk achter te laten voor de gasten. Kortom; draai een maand mee en word een echte hotelier!

  Het YIP is een initiatief van stadsdeel Centrum en Marineterrein Amsterdam, in samenwerking met Dock.

  De houten VR race-track van La Bolleur
  De houten VR race-track van La Bolleur
  Schervenplakken in de archeologiewerkplaats
  Schervenplakken in de archeologiewerkplaats
  De keuken van Kanteen25
  De keuken van Kanteen25

Designsprint

 • In juni 2019 vond in Amsterdam de stadsbrede manifestatie WeMakeThe.City plaats. Ook het Marineterrein deed mee. Tijdens een zogeheten designsprint werkten buurtbewoners en communityleden van het Marineterrein een week lang aan een oplossing die de verbinding tussen het Marineterrein en de Oostelijke Eilanden kon versterken. Dit resulteerde in een plan voor een maakplaats voor kinderen, met inzet van expertise uit de buurt én van het Marineterrein. Dit plan is vervolgens verder uitgewerkt in de vorm van het Young Innovators Programma, kortweg YIP.

  Een brug tussen het Marineterrein en de buurt
  Het YIP slaat dus een brug tussen het Marineterrein en de buurt, maar biedt daarnaast ook een antwoord op sociale vraagstukken. Want hoe kunnen we als samenleving scholen en kinderen helpen in tijden van lerarentekorten, groeiende ongelijkheid en verregaande digitalisering? Via het YIP worden taken van scholen verlicht en kunnen kinderen buiten school kennismaken met nieuwe technologieën en leren ze ook zichzelf en de wereld om hen heen beter kennen.