Een platform voor interactie tussen kunst en wetenschap

Living Art Lab

Wetenschap en cultuur dragen elk op hun eigen manier bij aan een leefbare stad. Interactie tussen die twee kan leiden tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen. Op Marineterrein Amsterdam biedt een platform om deze interactie te stimuleren en het publiek daarbij te betrekken: het Living Art Lab.

Living Art Lab

Wetenschap en cultuur dragen elk op hun eigen manier bij aan een leefbare stad. Interactie tussen die twee kan leiden tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen. Op Marineterrein Amsterdam biedt een platform om deze interactie te stimuleren en het publiek daarbij te betrekken: het Living Art Lab.

 • In het kort

  Living Art Lab is het overkoepelende cultuurplatform van Marineterrein Amsterdam, dat ruimte biedt aan creatieve projecten die een link hebben met de ontwikkelingen en experimenten op het terrein.

  Interactie tussen wetenschap en kunst is nodig om tot nieuwe inzichten te komen en innovatieve oplossingen te vinden die nodig zijn om steden leefbaarder te maken. Om die interactie te stimuleren en het publiek te betrekken bij de ontwikkelingen en experimenten op het Marineterrein, werken we aan een cultureel programma: het Living Art Lab.

  Binnen dit programma worden studenten, kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers uitgenodigd om het DNA van het gebied te doorgronden en werk te presenteren dat een nieuw licht schijnt op heden, verleden en toekomst van dit bijzondere deel van de stad.

  De programmering vindt plaats op verschillende locaties op het Marineterrein, waaronder de Schietbaan en het buitengebied aan de kop van het terrein, maar ook online. 

 • Feiten

  Het Living Art Lab bestaat uit meerdere onderdelen:

  Cityscapes Artistiek Onderzoek

  In samenwerking met communityleden, wetenschappers en kunstenaars onderzoekt Cityscapes een viertal thema’s die nauw verbonden zijn met het Marineterrein: verborgen ruimte,  stadsecologie, de inclusieve stad en erfgoed.

  Over CityscapesAgenda


  Buitenbroedplaats

  Het Buitenbroedplaats New Art-programma geeft de ruimte aan kunstenaars die de vrijheid zoeken om te experimenteren, te testen en dingen anders te doen dan normaal. Een duurzame, toekomstbestendige ontwikkeling van het Marineterrein vraagt om nieuwe inzichten en benaderingen. De Buitenbroedplaats doet een beroep op jonge, creatieve talenten en nieuwe en vernieuwende kunstenaars, die normaliter vaak moeilijk een plek vinden in de stad, om mee te denken over de toekomst van de stad en de vragen waar steden wereldwijd voor staan. 

  Belangrijk doel van de Buitenbroedplaats is een goede verankering en verbinding met de stad en omringende woonbuurten. Het Marineterrein is eeuwenlang een afgesloten enclave geweest. In de Buitenbroedplaats wordt onderzocht hoe het Marineterrein zijn bijzondere karakter kan behouden en tegelijk een inclusief onderdeel kan worden van Amsterdam. Hoe kunnen buurtbewoners en Amsterdammers met diverse achtergronden en leeftijden meedoen aan de ontwikkeling van het Marineterrein?

  Over Bureau Broedplaatsen


  AHK Art&Science

  De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) werk op het Marineterrein op verschillende locaties aan kunsteducatie, aan experimenten op het snijvlak van kunst en wetenschap en vooral ook aan het stimuleren van interactie tussen de verschillende kunstdisciplines. 

  Over AHK


  Gastprogrammering

  Binnen het Living Art Lab wordt samengewerkt met culturele initiatieven die incidenteel te gast zijn op het Marineterrein, zoals STEIM – macroTONE, Amsterdam Light Festival en de Media Architectuur Biennale.

  Agenda

 • Info

  Open call

  Het Living Art Lab staat open voor relevante artistieke experimenten en activiteiten op het snijvlak van kunst en wetenschap, die passen bij de ontwikkelingsrichting en de waarden van het Marineterrein. Hiervoor is onder meer de Schietbaan beschikbaar. 

  Neem contact op

  Nieuwsbrief


  Founding Partners

   


  Community Marineterrein partners

  AHK Culture Club | AMS Institute Cinekid | CodamNEMO De Studio |Next Nature NetworkIJsfontein | XRBase