Wethouder Meliani opent Buitenbroedplaats op Marineterrein

Nieuws
IMG_5988 (2)

Met de officiële opening van de Buitenbroedplaats door wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) biedt Marineterrein Amsterdam nu plek aan jonge kunstenaars om te experimenteren en nieuwe concepten te testen. 

Bij een toekomstbestendige stad hoort ruimte voor experimenteren met technologie en innovatie, maar ook ruimte voor creativiteit en cultuur. De Buitenbroedplaats brengt dit alles samen en biedt jonge kunstenaars de kans om in de openbare ruimte van het Marineterrein te reflecteren en reageren op de thema’s en vraagstukken waar steden nu en in de nabije toekomst mee worden geconfronteerd. 

Bureau Broedplaatsen van de gemeente Amsterdam ondersteunt de Buitenbroedplaats, met als doel om nieuwe ontwikkelingen in de kunst mogelijk te maken. 

‘Het mooie aan het Marineterrein,’ zegt Meliani, ‘is dat het nooit af is. Omdat hier zoveel organisaties zijn en zoveel mensen werken ontstaat er een multidisciplinariteit waar ik ontzettend van houd en daardoor blijft het terrein constant in ontwikkeling. Met de Buitenbroedplaats wordt dit doorgezet. Het gaat over hoe we nadenken over de openbare ruimte, hoe we daarmee omgaan en wat we eraan kunnen toevoegen. Het is iets dat in beweging blijft en daardoor kom je dingen tegen die je niet dagelijks ziet.’

Op het Marineterrein zitten allerlei organisaties die zich bezighouden met stedelijke innovatie en inmiddels heeft ook de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) met een aantal vestigingen een belangrijke aanwezigheid op het terrein. Ook NEMO Science Museum is vertegenwoordigd met een grote expositieruimte.
Directeur van Bureau Marineterrein Liesbeth Jansen ziet dan ook veel kansen voor kruisbestuiving tussen de community en de jonge kunstenaars: ‘Samenwerkingen op het snijvlak van technologie en kunst liggen voor de hand en deelnemers aan de Buitenbroedplaats worden aangemoedigd en uitgedaagd de dialoog met de community van het Marineterrein aan te gaan.’

De kop van het Marineterrein vormt het decor van de Buitenbroedplaats. Dit stukje van het terrein – pal naast de voormalige schietbaan die nu in gebruik is als expositieruimte – wordt opnieuw ingericht, naar een ontwerp van New Grounds. Ook de gevel van de schietbaan, die nu nog onder de graffiti zit, wordt door New Grounds vergroend.

De eerste twee werken van de Buitenbroedplaats zijn vanaf medio juni 2021 te zien en zijn gemaakt door de winnaars van de eerder uitgeschreven open call. Jonge kunstenaars werden opgeroepen om een oplossing te vinden voor ‘de stad in transitie’. Dit zijn de winnaars:

147 kg, Marijn Roos Lindgreen

147 kg is de titel van een sculpturale installatie van Marijn Roos Lindgreen, gemaakt van 147 kg paraffine. De was, die gemakkelijk smelt door warmte, zal tijdens de expositie een aantal keer in een andere vorm transformeren, zonder dat daarbij verlies van materiaal optreedt. 

De jury schrijft: 
‘We hebben veel waardering voor de esthetiek en fluïditeit van het werk. Het is een fata morgana-achtig experiment dat uitdrukking geeft aan het belang van circulariteit door een toekomstige bebouwing voor te spiegelen, die verdwijnt en weer terugkomt.’

147 kg van Marijn Roos Lindgreen is van medio juni tot medio juli 2021 te zien in de Buitenbroedplaats op Marineterrein Amsterdam.

If I knew time as well as you do, Eva Hoonhout

If I knew time as well as you do heet het project van Eva Hoonhout, waarbij de kunstenares, refererend aan het koloniale verleden van het Marineterrein, een omgeving creëert voor een eeuwenoude theeceremonie, en daarbij met bezoekers een gesprek aangaat over tijd en de generaties voor ons én na ons.   

De jury schrijft:
‘Zonder het verleden te kennen kun je geen toekomst bouwen,  is het thema van dit werk. Dit is een relevant vertrekpunt voor de stad in transitie, en wordt extra interessant door de interactie tussen de kunstenaar en het publiek.’

If I knew time as well as you do van Eva Hoonhout is in de maand augustus 2021 te bezoeken in de Buitenbroedplaats op Marineterrein Amsterdam.

Eva Hoonhout (links) en Marijn Roos Lindgreen op de plek waar binnenkort hun werk te zien zal zijn


Meer weten over de Buitenbroedplaats? Lees hier een interview met curator Kim Wawer: ‘We hebben hier de luxe om gewoon iets uit te proberen, maar in die luxe ligt ook een verantwoordelijkheid om iets betekenisvols te maken.’

De Buitenbroedplaats is onderdeel van Marineterrein Living Art Lab, het kunst- en cultuurprogramma op Marineterrein Amsterdam.