Wandelen over water

31 May 2018

Dwars over de binnenhaven van Marineterrein Amsterdam is een boardwalk aangelegd. Hiermee komen we een stapje verder in het toegankelijk maken van de binnenhaven en ontstaat er een mooie, extra looproute voor wandelaars. Bekijk hier hoe de werkzaamheden zijn verlopen:

MTA_1024_1_Boardwalk_losse vlonderdelen liggen nog aan wal MTA_1024_2_Boardwalk_vlonders worden eerst op drijvers gemonteerd MTA_1024_3_Boardwalk_en vervolgens te water gelaten MTA_1024_4_Boardwalk_vlonderdelen worden op locatie gelegd MTA_1024_5_Boardwalk - nog niet afgemonteerd - wordt direct in gebruik genomen MTA_1024_Boardwalk_6 MTA_1024_Boardwalk_7 MTA_1024_Boardwalk_8 MTA_1024_Boardwalk_9 MTA_1024_Boardwalk_10 MTA_1024_Boardwalk_11 MTA_1024_Boardwalk_12 MTA_1024_Boardwalk_13 MTA_1024_Boardwalk_14
<
>
De boardwalk is nog lang niet klaar maar we klimmen er vast op
(fotografie: Marnix Foeken, Orientation Travel Productions)

Nieuwe verbinding

De boardwalk is een loopvlonder van 2,5 meter breed, die de kades van de binnenhaven van het Marineterrein met elkaar verbindt. Begin juli, als Defensie geen gebruik meer maakt van de binnenhaven, wordt de route in gebruik genomen. De wandelroute die zo ontstaat, brengt de wandelaar in contact met de rustgevende kwaliteiten van het water. De vlonder is gemaakt van recyclebaar composietmateriaal dat niet glad wordt. De boardwalk is gemakkelijk verplaatsbaar, bijvoorbeeld voor de start van City Swim, en heeft een extra deel dat als zwemsteiger of drijvend podium kan dienen. In de toekomst zullen zo veel mogelijk kades van het Marineterrein toegankelijk worden voor voetgangers. Er is ook een historische referentie voor de aanleg van de boardwalk: een eeuw geleden lag er een wandelroute over het water op exact dezelfde plek, zie onderstaande luchtfoto uit 1926.

Zwemmen op eigen risico

Door de aanleg van de boardwalk wordt de binnenhaven afgeschermd van ongewenst verkeer en ontstaat er een veiliger situatie voor zwemmers. Zwemmen in de binnenhaven is echter nog wel op eigen risico want het is nog geen officieel zwemwater want het voldoet nog niet aan alle eisen. Er wordt al geruime tijd onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit en het oplossen van problemen. Daarover kun je hier meer lezen.

‘Kus-&-drijf’ voor bootjes

Voor kleine bootjes is ter hoogte van de Commandantswoning een insteekhaven gemaakt voor het ophalen en afleveren van mensen en goederen; een zogenaamde ‘kus-&-drijf’ voor bootjes. Bootjes afmeren (dat wil zeggen: vastleggen aan de kade) is hier niet toegestaan. Bootjes afmeren aan de buitenzijde van de boardwalk is ook niet toegestaan, conform de regelgeving van Waternet.

Spectaculaire actie

Voor de aanleg van de boardwalk moest onder water een van de meerpalen worden afgezaagd. Een zeer lastige klus actie waar de afdeling Genie van Defensie ons bij heeft geholpen. Hier lees en zie je meer over deze spectaculaire actie.