VR-experiment onderzoekt interactie tussen zelfrijdend vervoer en mensen

Nieuws
IMG_7393 (2)

Wat zou jij doen als een een zelfrijdend busje in volle vaart komt aangereden? Steek je over of laat je hem eerst passeren? Om interactie tussen autonoom vervoer en mensen te onderzoeken is AMS Institute een VR-experiment gestart op een digitaal Marineterrein. Stap jij ook in deze virtuele wereld?

Zet in het gebouw van AMS Institute een VR-bril op en het is net alsof je weer buiten op het Marineterrein staat. Met een belangrijk verschil: in deze virtuele omgeving rijdt een autonoom busje rond. Het is een kwestie van tijd voordat zelfrijdend vervoer zijn intrede in de stad doet, maar voordat het zover is moet er nog veel getest worden. En deze digital twin van het Marineterrein is daar een ideale plek voor, vertelt Tom Kuipers van AMS Institute.

Risicoloze interactie
‘Als programmaontwikkelaar smart urban mobility houd ik me veel bezig met de vraag wat de potentie van een virtuele wereld is om ons verkeer veiliger en efficiënter te maken’, zegt Tom. ‘Sommige verkeerssituaties zijn te gevaarlijk om met echte mensen te testen, dus dan biedt een digital twin uitkomst. Met dit experiment testen we bijvoorbeeld hoe mensen reageren op autonoom vervoer en hoe interactie er mogelijk uit kan zien. Hoe reageert het autonome busje als er iemand oversteekt? Dit kunnen we virtueel onderzoeken zonder het risico dat er iemand wordt aangereden.’

Het autonome busje in de digital twin van het Marineterrein

Zebrapadprojectie?
Daarnaast kunnen verschillende toepassingen eenvoudig getest worden. Is het bijvoorbeeld veiliger als een autonoom voertuig een lichtsignaal geeft om aan te geven dat hij een voetganger heeft ‘gezien’? Of dat wanneer het busje iemand detecteert die wil oversteken het een zebrapad op de rijweg projecteert? Normaal kijk je als voetganger altijd even of een automobilist je gezien heeft, maar met autonoom vervoer gaat dat niet. In de digital twin experimenteert AMS Institute nu met alternatieven voor dit oogcontact. 

Testen met drones en Roboats
De mogelijkheden zijn legio, zegt Tom, en daarom is dit experiment wat hem betreft pas een begin. ‘Met name op het gebied van veiligheid rond autonoom vervoer is er bijvoorbeeld vanuit overheidsorganisaties veel vraag naar informatie en met dit experiment hopen we een aantal vragen te beantwoorden. In de nabije toekomst willen we de digital twin ook gaan inzetten voor experimenten met drones of onze Roboats. Want het mooie aan deze virtuele wereld is dat je allerlei situaties kan modelleren en simuleren en vervolgens echte mensen erbij betrekken en onderzoeken hoe deze reageren. Die kennis kunnen we toepassen op de echte wereld. Autonoom vervoer van mensen en goederen komt eraan dus kunnen we er maar beter goed op voorbereid zijn.’ 

Test ook mee! Dit VR-experiment is een samenwerking tussen AMS Institute, TU Delft en The New Base en loopt nog tot en met 13 mei. Ook meedoen? Schrijf je hier in!

Tekst: Sjoerd Ponstein