Dit was: Maak de Voorwerf mee!

19 May 2022

De Voorwerf is misschien wel het bekendste en geliefdste stukje van het Marineterrein. Maar kennen we het wel echt? Met het programma Maak de Voorwerf mee gingen we de hele maand juni met leuke activiteiten op zoek naar de verborgen schatten van de Voorwerf. Voor jong en oud was er van alles te doen, zien en beleven.

Jeu-de-boulestoernooi – woensdag 8 juni
Om de zomer te vieren organiseerde Pension Homeland op 8 juni een jeu-de-boulestoernooi op de Voorwerf.

Schilderles – vrijdag 10 juni
Op vrijdag 10 juni gaf kunstenaar en kunsthistoricus Anouk Bakker een schilderles op de Voorwerf. Geinspireerd door de prachtige bomen en de rust van de Voorwerf op een zomerochtend op de plek waarnaast Vincent van Gogh in 1877 gewoond heeft: de Voorwerf van het Marineterrein.

Rondleiding: ontdek de geschiedenis van de Voorwerf – vrijdag 10 juni
Op 10 juni kon je mee op een spannende ontdekkingsreis met Hans Bartelsman, voormalig chef-staf en plaatsvervangend commandant bij de Koninklijke Marine. Hij kent na bijna 39 dienstjaren de geschiedenis van de Voorwerf vanaf 1655 tot in detail.

Muziek maken – woensdag 15 juni
Hoe klinkt het Marineterrein? Onder leiding van muzikant Tula Zandvliet gingen we samen op zoek naar de geluiden van de Voorwerf. We namen de geluiden op met recorders en maakten er samen muziek van.

Plantenexcursie – vrijdag 17 juni
Op vrijdag 17 juni gingen we mee met plantenkenner Johan Kleijn over het terrein en zie, proef en ruik de verschillende soorten planten. Het Marineterrein is met zijn verschillende (dak)landschappen een oase in de stad en er groeit en bloeit veel meer dan je op het eerste gezicht ziet.

Vogelworkshop – zondag 19 juni
Met de gepassioneerde vogelaar Lars Buckx gingen we op 19 juni op zoek naar de vogels op het Marineterrein. Hij leerde hoe je door te luisteren vogels kan herkennen en besprak de karakteristieke kenmerken van verschillende vogels. Lars zat vol met interessante weetjes over (stads)vogels en deelde deze graag tijdens een vogelsafari door de verschillende (dak)landschappen van het Marineterrein.

Zie hier een terugblik voor Maak de Voorwerf mee!