Koken met vluchtelingen bij Kanteen25

11 August 2022

Onze nieuwe buren van de noodopvang wonen inmiddels alweer een tijdje op het Marineterrein. Omdat er geen dagbesteding is, slaat de verveling al snel toe en velen missen ook het eten van thuis. Om dat, al was het voor even, op te lossen sloeg Open Embassy de handen ineen met Kanteen25 en kookten ze samen met de vluchtelingen een feestmaal.

Louter blije gezichten zag Ruben de Vries van Kanteen25 vorige week in zijn keuken. De geur van koriander en specerijen steeg op boven de grote potten en pannen en hongerige buurtbewoners, communityleden en vluchtelingen kregen een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. En het begon allemaal met een simpel verzoek van Open Embassy, vertelt Ruben. 

Open keuken Open Embassy
‘In de noodopvang zijn geen faciliteiten om te koken. Daarnaast is het eten wat de pot schaft en dat is niet altijd wat deze mensen gewend zijn. Als je al zo lang noodgedwongen niet in je eigen land kan zijn, is het heerlijk om eten van thuis te kunnen maken. Dus toen vanuit Open Embassy de vraag kwam of er op het Marineterrein organisaties zijn die hun keuken beschikbaar wilden stellen, hoefde ik niet lang na te denken. Met onze kookschool Cooks25 leren we statushouders al de fijne kneepjes van het horecavak, dus dit past heel goed bij ons.’

Koken bij Kanteen25
Ook Hany Sedik, de chefkok van Kanteen25, was meteen enthousiast. In het Arabisch maakte hij de vluchtelingen wegwijs in de enorme professionele keuken van het restaurant. Ruben: ‘Eva Halverhout van Open Embassy nam iedereen mee naar de Javastraat om inkopen te doen en vervolgens nam Hany ze in de keuken op sleeptouw. Al zaten er aan de kooktechnieken te zien ook een aantal tussen die al ervaring hadden met een keuken als de onze.’ 

Koken en eten verbroedert
Dat resulteerde in een maaltijd voor 45 mensen. Buurtbewoners, communityleden, medewerkers van het COA en vluchtelingen kwamen samen, aten en leerden elkaar kennen. ‘We hebben die dag een heleboel mensen blij gemaakt’, lacht Ruben tevreden. ‘Het was mooi om te zien hoe eten en koken mensen bij elkaar brengt. We hopen dit nog veel vaker te kunnen doen.’