CitySports-kunstgras verkoelt de omgeving aanzienlijk

Nieuws
Slimme-kunstgrasvelden (3)

Maar liefst 25 graden koeler dan conventioneel kunstgras

Steeds meer sportparken in de stad hebben kunstgrasvelden. Logisch, want de voordelen zijn legio. Maar iedereen die weleens op een zomerdag op zo’n veld heeft gestaan kent het grote nadeel: kunstgras wordt ontzettend heet. Dat voetbalt of hockeyt niet prettig en het draagt ook bij aan opwarming van de stad. Om dat te verhelpen loopt er sinds 2019 een experiment met kunstgrasvelden die juist verkoeling moeten brengen. En wat blijkt: het werkt!

Voor de liefhebber gaat er maar weinig boven de geur van versgemaaid gras op een zaterdagochtend. Die romantiek moet steeds vaker het veld ruimen voor de harde realiteit van kunstgras. Hoewel kunstgras twee belangrijke voordelen heeft – lage onderhoudskosten en altijd bespeelbaar – zijn ook de nadelen van schaafwonden na een sliding en gloeiende hitte bij een brandende zon aanzienlijk. 

Ingenieus systeem
Om verdere opwarming van de stad tegen te gaan, en natuurlijk een fijn bespeelbaar veld bij warm weer te creëren, wordt op het Marineterrein onderzocht hoe kunstgras juist een verkoelende werking kan hebben. Bij gebouw 027 liggen onder de noemer project CitySports vier verhoogde testvelden: drie met verschillende typen kunstgras en een met natuurgras. De kunstgrasvelden zijn voorzien van het Permavoid-systeem, dezelfde technologie die elders op het Marineterrein wordt gebruikt bij het Smart Roof 2.0. Met dit systeem is het mogelijk de velden te beschermen, te bewateren of juist water te laten weglopen. Onder het speelveld wordt regenwater opgevangen en vastgehouden. Bij hitte verdampt dit water via de kunstgrasmat, waardoor het speelveld en de omgeving worden afgekoeld.

Aanzienlijk koeler
Een van de verhoogde veldjes was een ‘regulier’ kunstgrasveld, zonder reservoir voor regenwater. Op warme dagen liep de oppervlaktetemperatuur van dit veldje op tot ver boven 50 graden Celsius. Op 25 juni 2020, een van de heetste dagen van dat jaar, was dit maar liefst 62,5 graden. Ter vergelijking: het CitySports-kunstgras had op dezelfde dag een oppervlaktetemperatuur van 37 graden, slechts 2 graden hoger dan de temperatuur van het natuurgrasveldje en dus meer dan 25 graden verschil met het conventionele kunstgras.

Effectieve regenwaterberging
Ook het regenwater hielden de CitySports-veldjes effectief vast. In de zomer van 2020 hield het veld 83 procent van de totale neerslag vast. 69 procent daarvan verdampte op warme dagen. Een groot verschil met de 13 procent neerslag die door het conventionele kunstgras werd vastgehouden. Kortom: experiment geslaagd en in de toekomst kan CitySports-kunstgras bijdragen aan een koelere, leefbare stad.

Samenwerking
Dit experiment is een samenwerking van KWR, Veolia, Waternet, Bureau Marineterrein Amsterdam, Dutchblue, Drain Products Europe, Water & Maritime en de gemeente Amsterdam en onderdeel van Marineterrein Amsterdam Living Lab.