Brouwerij Homeland wordt circulair bierlaboratorium

Nieuws
IMG_8779

Brouwerij Homeland krijgt een eigen ‘bierwerf’ voor onderzoek naar duurzame productieprocessen en de ontwikkeling van speciaalbier.

Brouwerij Homeland krijgt een eigen ‘bierwerf’ voor onderzoek naar duurzame productieprocessen en de ontwikkeling van speciaalbier.

Om écht een verschil te kunnen maken op het gebied van duurzaam bierbrouwen, bouwt Brouwerij Homeland in een werkplaats op het Marineterrein de zogenaamde bierwerf. Hier gaan meesterbrouwers en hun leerlingen aan de slag met alternatieve graansoorten, circulaire brouwprocessen en het maken van speciaalbier. De distributie van Homelandbier in de Randstad wordt met een eigen elektrische bestelauto gedaan, het circulair bierlaboratorium zelf wordt verwarmd met restwarmte uit het brouwhuis. En er is ook een elektrische heftruck.

Bieruniversiteit
‘De bierwerf moet uiteindelijk een soort bieruniversiteit worden’, zeggen Bart Maes, directeur van Brouwerij Homeland, en Wietse Postma, brouwmeester. Studenten gaan er leren brouwen, in het laboratorium kunnen brouwers werken aan receptuur en experimenteren met gisten, mouten en hoppen en er vinden lezingen en proeverijen plaats.

Bierbostelrecycling
De bierwerf van Brouwerij Homeland moet een voorbeeld van circulair werken en onderzoek worden. Zo krijgen studenten de opdracht om te onderzoeken hoe je bierbostel, een restproduct van het bierbrouwen, geschikt kunt maken voor menselijke consumptie. ‘Bierbostel wordt nu alleen gebruikt als veevoeder, maar dat is doodzonde’, zegt Maes. ‘Het is een prachtig product, 100 procent plantaardig en zeer eiwitrijk.’

Bier in blik beter voor milieu
Brouwerij Homeland is ook de eerste bierbrouwerij van Amsterdam met een eigen bliklijn. Waarom? Blik is beter voor de smaak én voor het milieu. In blik blijft bier blijft langer vers en geurig. Daarnaast is het transport van ingeblikt bier minder belastend voor het milieu ten opzichte van glas vanwege het lichtere gewicht en omdat ingeblikt bier minder ruimte inneem. Ook in het recyclingproces wint aluminium het van glas. Last but not least: bier in blik is veel sneller koud dan bier in glas, ook dat scheelt energie.

Experimenten met sorghum
Brouwmeester Wietse Postma gaat als eerste brouwer in Nederland experimenteren met sorghum, een graansoort uit Afrika die zonder kunstmest kan worden geteeld en de bodem niet uitput. In Zeeland is inmiddels een proef gestart met de teelt ervan. De oogst wordt straks rechtstreeks naar de bierwerf gebracht.

Meura filter
Nóg iets wat bijna geen enkele brouwerij doet, maar Brouwerij Homeland wel: werken met een Meura Mash filter. ‘Deze installatie haalt op veel efficiëntere manier alle bruikbare  bestanddelen uit de mout, waardoor er veel minder grondstoffen en water nodig zijn en veel meer smaakvariaties mogelijk zijn; 100 procent speltbier bijvoorbeeld’, zegt Postma. ‘En dat is belangrijk, want uiteindelijk gaat het om smaak en de kwaliteit’, vult Maes aan. ‘Mooie bieren stimuleren de creativiteit en verbroederen, zo gaat dat al eeuwenlang. We voelen ons dan ook helemaal thuis op deze historische locatie, van oudsher dé plek voor innovatieve bedrijvigheid’, zegt Maes.

De bierwerf komt in de laagbouw van gebouw 027, in de voormalige werkplaatsen van Defensie, op loopafstand van Brouwerij Homeland. De vloer is begin februari gestort, waarna de bierwerf kan worden ingericht. Waarschijnlijk gaat de bierwerf in het vroege voorjaar open.

Meer info? Klik hier.