Marineterrein krijgt een ‘clubhuis’

23 januari 2018

Op het Marineterrein werkt een groeiende community van digitale en duurzame vernieuwers aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Speciaal voor hen opent in het voorjaar van 2018 Clubhouse; een fijne plek voor een gezonde lunch én het uitwisselen van ideeën.

Clubhouse is een initiatief van ontwerpbureau La Bolleur. De plannen en ideeën voor Clubhouse ontstijgen die van een reguliere lunchroom. La Bolleur wil op het Marineterrein een plek creëren waar werknemers en bezoekers van de tientallen innovatieve organisaties op het terrein elkaar kunnen ontmoeten. ‘We willen het prille en groeiende groepsgevoel en de collectieve dromen van de huidige én toekomstige pioniers op het Marineterrein zo een extra zetje in de rug geven. Vandaar ook de naam’, zegt Steie van Vugt, een van de oprichters van Clubhouse. Steie wil bijvoorbeeld talkshows en presentaties organiseren in Clubhouse en de omliggende parkeerplaatsen transformeren in een groene oase die de hele dag in gebruik is. Dat daarmee ook publiek van buiten het terrein wordt aangetrokken is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen.

Zelfgemaakt interieur

Clubhouse komt op de begane grond van gebouw 027E, nu nog een kale, lege ruimte met heel veel glas. Vrijwel het hele interieur van Clubhouse is ontworpen door La Bolleur en wordt gemaakt in de eigen werkplaatsen in Amsterdam-Noord. ‘Maar eigenlijk is het exterieur ook het interieur’, zegt Steie. ‘Je hebt vanaf hier prachtig uitzicht over het water en op NEMO. We gaan hier iets heel tofs van maken, maar wel met behoud van alles wat deze plek zo bijzonder maakt.’ Clubhouse gaat in februari of maart proefdraaien, de echte opening volgt wat later. In eerste instantie gaat Clubhouse alleen doordeweeks open, van 8.30 tot 17.30 uur. ‘Maar het kan ook wat vroeger, als de mensen daar behoefte aan hebben’, zegt Steie.

Over gebouw 027E

Gebouw 027E, het ‘gebouw op pootjes’ langs Kade West, is in 2016 compleet gerenoveerd naar een ontwerp van architectenbureau SLA. De opvallende gevel van houten lamellen – tegelijk zonwering – verwijst naar de verschillende vlaggen van de EU-landen. In het gebouw was sinds de jaren 60 van de vorige eeuw de technische opleiding van de Koninklijke Marine gehuisvest.