Thu 28/03

Ingenieurskunst

  • Expositie: Ingenieurskunst
  • Locatie: Gebouw 001 (Commandantswoning), Marineterrein Amsterdam, Kattenburgerstraat 5
  • Opening: Vrijdag 28 Maart 2019, 18.00 – 20.00 uur
  • Bezoek: op afspraak via noortje@cityscapesfoundation.nl

Onder de overkoepelende noemer ‘INGENIEURSKUNST’ organiseert Cityscapes Foundation op het Marineterrein de komende tijd projecten waar de schijnbaar tegengestelde werelden van kunst en technologie elkaar ontmoeten. Het programma bestaat uit een centrale expositie in de Commandantswoning aangevuld met installaties en presentaties op verschillende nader te bepalen locaties op het Marineterrein. Met INGENIEURSKUNST knoopt Cityscapes aan bij de nautische en militaire geschiedenis van de plek maar ook bij de focus op innovatie en de ontwikkeling die is ingezet door de vestiging van innovatieve start-ups, tech-bedrijven en kennis- en leerinstellingen. De rode draad van het project is het thema verbinding; verbinding tussen kunst en technologie, stad en het Marineterrein, heden, verleden en toekomst.

 Expositie Commandantswoning

Als start van INGENIEURSKUNST is vanaf 28 Maart in de Commandantwoning de groepsexpositie WAVES & PARTICLES te zien. Getoond wordt een heel diverse en wisselende selectie werken van kunstenaars, architecten en ontwerpers bijzondere tekeningen schilderijen en foto’s De expositie toont verschillende raakvlakken tussen kunst en technologie en laat zien dat kunst belangrijke invloed kan hebben op technologie (en omgekeerd). De titel WAVES & PARTICLES verwijst naar het voor wetenschappers vooralsnog onverklaarbare fenomeen van de quantum-mechanica waarbij een deeltje, zowel een deeltje als een golf kan zijn en naar het werk van een van de deelnemende kunstenaars MARC MÜLLER die sterk door dit fenomeen uit de quantum-mechanica gefascineerd is. WAVES & PARTICLES is een dynamische expositie, waaraan regelmatig nieuwe werken zullen worden toegevoegd.

Deelnemende kunstenaars: Alexander van Bakel, Jeroen van Bergen, Alfred Eikelenboom, Frank Havermans, Jeroen Kramer, Marc Muller, Golrokh Nafisi, Pauline Nijenhuis, NL Architects, Daan Roosegaarde, Sandro Setola, Stadsastronauten, UN Studio, Wiel Arets Architects.