Een bierlaboratorium met een missie

Nieuws
wietse bierie

Duurzaam en biologisch experimenteren met nieuwe bieren

Dit jaar verhuisde Brouwerij Homeland vanuit het gelijknamige pension naar gebouw 027O op Marineterrein Amsterdam. Een veel grotere ruimte, met veel meer mogelijkheden. ‘Vanuit hier willen we de wereld gaan veroveren.’

Bovengistend, enzymen, wilde gist. De vaktermen vliegen je om de oren wanneer brouwer Wietse Postma vol enthousiasme over zijn werk vertelt. Sinds de brouwerij is verhuisd naar zijn nieuwe onderkomen kan hij zijn wildste fantasieën loslaten op het brouwproces. 

‘We hebben een paar oude bourbonvaten besteld, die anders na eenmalig gebruik gedumpt zouden worden,’ zegt Postma. ‘Daar gaat per stuk 200 liter bier in en als je dat een jaar laat staan heb je een heerlijke bourbon barrel aged stout.’ 

Het is maar één voorbeeld van de mogelijkheden die de verhuizing de brouwers biedt. Door ruimtegebrek was er eigenlijk al te weinig ruimte voor de zeven bieren die in productie waren. Nu zijn er de faciliteiten om meer en experimentele bieren te ontwikkelen. Met name dankzij het innovatieve Meura-filter.

‘Filteren is heel belangrijk in het brouwproces,’ legt Postma uit. ‘Met dit filter is het rendement uit de mouten die we gebruiken honderd procent, veel meer dan een traditioneel filter. Daardoor hoeven we minder mout te gebruiken en kunnen we duurzamer, goedkoper en efficiënter brouwen.’ 

Daarnaast stelt het nieuwe filter de brouwer in staat met nieuwe manieren van brouwen te experimenten. Denk bijvoorbeeld aan bieren van honderd procent rogge of tarwe. Of een nieuw fruitbier. Postma: ‘We zijn onlangs met de mensen van het Vuurtoreneiland, vlakbij Pampus, een samenwerking aangegaan. Dat eiland staat vol met bramenstruiken en het leek ons leuk daar bier mee te brouwen. Zo stonden we laatst met z’n allen 200 kilo bramen pureren en te zeven, om het uiteindelijk in de plaats van hop aan het bier toe te voegen.’ Het resultaat was een knalpaars biertje met een roze schuimkraag.

Brouwers Willem Bink (links) en Wietse Postma voegen het bramensap toe aan het bier.

De grondstoffen zijn minstens net zo belangrijk voor het biertje als het brouwproces zelf. Daarom is brouwerij Homeland onlangs in zee gegaan met een mouterij uit de Achterhoek. ‘Er wordt in het oosten heel veel maïs verbouwd. Dat is vaak zwaar overbemest en niet duurzaam. En bovendien staat het niet mooi in de omgeving. Een groep boeren werkt nu samen om in plaats daarvan ambachtelijke mout te verbouwen.’ De brouwerij betaalt daar wat meer voor, maar het levert een mooier eindproduct op. ‘Deze mout geeft echt meer body en aroma aan het bier. En op deze manier dragen we bij aan het nóg mooier maken van het oosten van het land,’ zegt Postma met een glimlach. 

Zo wil de brouwerij op een verantwoorde en duurzame manier steeds blijven verrassen. ‘Uiteindelijk gaat het natuurlijk om lekkere bieren maken. Maar dat doen we wel graag zo biologisch mogelijk en in samenwerking met lokale partners. Met een vast assortiment en ruimte voor experimentele bieren gaan we vanuit hier de wereld veroveren.’