7 juli Bijltjesdag!

8 mei 2018

Na een geslaagde Bijltjesdag in 2017 organiseren Torpedo Kattenburg, Sciandri en Bureau Marineterrein Amsterdam gezamenlijk op zaterdag 7 juli de tweede editie van dit sportieve festijn. Maar opgelet: het wordt een toernooi met meer dan alleen voetbal. Deze keer kun je ook experimentele sporten zoals padel uitproberen en er zijn sportieve spelletjes voor jong en oud. Ook zijn er foodtrucks, speciaalbier en muziek, dus het wordt een gezellige dag!

7 tegen 7

In de ochtend organiseert Sciandri het jeugdtoernooi, dat wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking voor de kinderen. In de middag is het toernooi voor teams bestaande uit buurtbewoners, de community van het Marineterrein, de organisaties in het Oosterdok en de gemeente Amsterdam. De wedstrijden duren in totaal 20 minuten en er wordt met 7 tegen 7 gespeeld. Naast een schitterende prijs voor de winnaar is er dit jaar ook een prijs voor het best geklede team én voor de sportiefste verliezer.

Meedoen?

Je kunt je alleen per heel team inschrijven voor Bijltjesdag, dus zoek voldoende vrienden, buren of collega’s, verzin een goeie naam en meld je aan. Het inschrijfgeld bedraagt € 10 voor een jeugdteam en € 50 per seniorenteam.De opbrengst gaat niet naar de organisatie, want iedereen werkt belangeloos mee, maar uitsluitend naar de inhuur van materialen en aankleding. Aanmelden kan via www.torpedokattenburg.com/bijltjesdag.

Torpedo Kattenburg?

Stichting Torpedo Kattenburg is een initiatief van een aantal organisaties op het Marineterrein die dolgraag willen voetballen op het (nu nog) militaire deel van het Marineterrein. Sport is en blijft een belangrijk thema op het Marineterrein. We streven daarbij naar een innovatieve en flexibele invulling. Blijvende functies, zoals een stadion, zijn dus niet mogelijk, maar incidentele initiatieven, zoals een toernooi, wel. Die situatie zal de komende jaren ongewijzigd blijven.

Het Marineterrein gaat langzaam verder open

Buurtbewoners willen graag komen sporten op het Marineterrein en gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden om dat te doen. Zo is er onlangs een prachtige fitnesstuin geopend. Na de zomer komen ook de sportvelden en de sporthal op het (nu nog) militaire deel van het Marineterrein beschikbaar voor tijdelijk gebruik. Speciaal voor Bijltjesdag mogen we alle velden alvast voor één dag gebruiken.

Bijltjesdag?

De dag van de afrekening, dat is Bijltjesdag. De term heeft alles te maken met Kattenburg, waar sinds de 18de eeuw eigenzinnige scheepstimmerlieden woonden die vanwege hun werktuig de ‘Bijltjes’ werden genoemd. Kattenburg was een bolwerk van Oranjeklanten. In 1787 balanceerde ons land op het randje van een burgeroorlog tussen politieke vernieuwers (de patriotten) en aanhangers van stadhouder Willem V (de Oranjegezinden). De ruzie tussen de twee partijen mondde uit in een felle strijd, die op Kattenburg werd beslecht in het nadeel van de Bijltjes. Niet lang daarna keerden de kansen van de Bijltjes. Pruisische soldaten bezetten als bondgenoten van Willem V de stad, waarna de Bijltjes alsnog konden afrekenen met de patriotten. Later werd gesproken over ‘Bijltjesdag’. Zie verder ook een artikel hierover in ‘Ons Amsterdam’.