Slim dak

8 februari 2017

Bovenop gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam wordt een blauwgroen dak aangelegd. Waterhuishouding (blauw) en beplanting (groen) worden zorgvuldig in de gaten gehouden met sensoren. Dat levert een schat aan informatie op.

Een van de doelstellingen van het Marineterrein is laten zien dat innovaties helpen de stad van de toekomst gezonder te maken. Er valt veel te winnen op de daken van de stad. Die zijn nu vaak ongebruikt maar kunnen veel nuttige functies voor steden en mensen vervullen. Daarom wordt op het dak van gebouw 002 in februari 2017 ‘s werelds eerste ‘Smartroof 2.0’ aangelegd. Partners in dit project zijn Drain Products Europe en Urban Roofscapes, huurders op het Marineterrein.

Proeftuin

Het doel is meervoudig: het gaat om wateropslag en verkoeling, maar uiteindelijk vooral om het precieze meten van de resultaten. In de onderlaag van de dakbedekking wordt regenwater opgeslagen, daarboven komt beplanting die het water opneemt, de planten verdampen vocht waardoor het dak afkoelt. Door de speciale structuur van de onderlaag kan er met een grote diversiteit aan soorten gewerkt worden zonder dat er veel grond nodig is. Later dit jaar worden op het dak ook groentes gekweekt, in samenwerking met GrownDownTown en Restaurant Homeland. Hierdoor zal het komende zomer op de tweede etage van gebouw 002 veel minder warm worden, en kan Pension Homeland kakelverse groente serveren.

Internationaal

Smartroof 2.0 wordt ook een belangrijk internationaal onderzoeksdak. Het Marineterrein, Aedes Realestate, KWR Water Cycle Research Institute, Waternet, SBRCurnet, de gemeente Amsterdam en Drainproducts Europe werken hiervoor samen in een tweejarig onderzoeksproject (2017-2018) voor Topsector Water van de Nederlandse overheid. Met de inzet van de nieuwste sensortechnieken zullen zeer nauwkeurig de daadwerkelijke verdamping van water door de planten gemeten gaat worden. Deze verdamping is de belangrijkste factor in het koelend effect van het begroeide dak op zijn omgeving, maar hier is wereldwijd nog geen diepgaand onderzoek naar gedaan. De resultaten van het onderzoek worden in realtime gepubliceerd, zodat geïnteresseerden via internet de temperaturen en het verdampingsniveau op de voet kunnen volgen.

Start

De werkzaamheden starten medio februari 2017. In maart worden de eerste planten geplaatst. Aan de zijkant van het gebouw komt een trap. Op afspraak kunnen geïnteresseerden de testopstelling bekijken om te zien wat een groen dak voor de omgeving kan betekenen.

MAT-1024_17_Groenblauw-dak